To je bila BORBA

Slučaj je hteo da sam juče na Zelenom vencu ugledao bilbord sa porukom “Sto godina lista Borba”, samo par minuta pošto sam u obližnjoj radnji za umetničko uramljivanje “Arbutina” predao 75 fotografija velikog formata da ih opreme za izložbu.

Na bilbordu još piše “sto godina borbe za istinu”, a na ovim fotografijama se jasno vidi kako je ta borba za istinu zaista izgledala u onom periodu, koji je naš kolega i prijatelj Dušan Vujanić sjajno sažeo u jednu rečenicu: “To je bila BORBA, sve ostalo je posao!”

Pod tim sloganom će se sledeće subote (19. februara u 13 časova, u “Dorćol Platzu”) novinari, urednici i zaposleni u redakciji “Borbe” podsetiti perioda koji omeđuju i na svoj način simbolizuju dva događaja. Dolazak legedarnog Staše Marinkovića za glavnog i odgovornog urednika u julu 1986. i upad julovskih jurišnika, predvođenih minornim Dragutinom Brčinom, poslednjih dana 1994. godine. Kad su u “Borbi” počeli da duvaju novi vetrovi, koji su joj u narednih osam godina doneli svetsku slavu i kad je sve vraćeno na staro!

U tome će od ogromne pomoći biti već pomenuta izložba fotografija na kojima su neke od najznačajnijih događaja tog prelomnog razdoblja naše novije istorije ovekovečili “Borbini” fotoreporteri Miloš Cvetković, Zoran Raš, Zoran Sinko, Aleksandar Stanković, Matija Koković, Predrag Mitić i Branko Pantelić.

Kad je ime “Borbe” lebdelo između krajnosti, koje je sjajno sažeo Cvijetin Milivojević: “Svojevremeno je komandant mostarskog aerodroma naredio da ‘Borbinu’ ekipu uhapse, a onda nam je u kancelariji, kad smo ostali sami, priznao od svih novina samo ‘Borbi’ veruje.” Od etiketa da su njeni urednici i novinari “izdajnici” i “strani plaćenici” do priznanja “List istine”!

Porukom sa bilborda najavljeno je da će narednih dana povodom “Borbinog” jubileja biti organizovana i zvanična, državna proslava, mnogo više zbog kuće koja nosi to ime, nego zbog mesečnika, “posvećenog kulturi, umetnosti i tradiciji”, koji sad izlazi sa njenim zaglavljem. Ovim i tekstovima u nekoliko narednih dana želim samo da podsetim kolege i prijatelje, da pravo na sećanje na njihovu borbu u “Borbi” niko ne može da ukrade!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.