“Prevaspitavanje” SNS-ovaca

Prvo je u niškom naselju Durlan jedan momak snimio susret sa komšijama naprednjacima, kad su mu se pojavili na vratima sa onim već izlizanim pitalicama (da li izlazite na izbore, imamo podatak da ste upisani kao siguran glas naše stranke i da li ćete glasati za našeg predsednika).

Umesto da ih, po novom narodnom običaju, otera sa kućnog praga, ovaj mladić se gotovo obradovao prilici da sa posetiocima popriča i održi im kratko predavanje o stvarnom karakteru vlasti koju oličava predsednik svega ovoga. On je čitav susret snimao mobilnim telefonom, pa su tako mladi aktivisti iz redova SNS-ovaca čuli da su “saučesnici najsposobnijeg gmizavca među kraljevima gmizavaca“ i da pomažu “čoveku zbog kojeg nam toliki broj mladih odlazi iz Srbije”.

“On gleda dva minuta snimka, a ja uvek kad stanem na naplatnu rampu ja se sednem da vidim da l’ će neki Babić otpozadi da me otkuka”, pomalo je nejasno šta priča ovaj Durlanac, ali samo za one koji teže razumeju njihove specifične izraze. I koji pamte najdalje do prekjuče, pa im Doljevac negde u Australiji.

Na kraju ovog “prevaspitavanja” SNS-ovaca usledila je i ljudska poruka za mlade aktiviste: “Ljudi, želim vam lično svako dobro, ali ste na pogrešnoj strani istorije i učestvujete u tome da naša deca odlaze i da se sjebavamo svi. Želim vam da se povadite iz te sekte. To je kult. Vi ste pripadnici kulta i sekte Aleksandra Vučića!”

Oni se lepo raziđoše, čak niški aktivisti i sami priznali da ih je sramota što idu unaokolo tražeći sigurne glasove, ali ne gajite iluziju da će to baš lako ići. Tako je juče na tviter nalogu ”Dnevna doza prosečnog Čačanina” osvanula priča kako je na tamošnjem trgu malo nedostajalo da “građani linčuju bahate naprednjake kraj njihovog štanda”, kad jedna njihova sugrađanka sa bebom u kolicima nije htela da da potpis podrške SNS-u, pa joj je jedna aktivistkinja doviknula: ,,A kad si uzela pare za dete koje ti je on dao, bilo ti je lepo!”

“On dao” – to je najvažnija mantra sa kojom se ne treba miriti u narednih mesec dana, ne samo u bliskim susretima treće vrste sa vanzemaljcima u plavim prslucima, već na svakom koraku, kod kuće, u komšiluku, u kafani… Pa ko pobedi!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.