Kesa sa mesom

Kad su krajem septembra prošle godine, uplatili svim penzionerima po 50 evra (5.900 dinara), sutradan me je ispred supermarketa u kraju, dok sam šetao našu labradorku Šapicu, jedna komšinica zabrinuto upitala: “Da neće taj vaš pas da me napadne. Znate, imam u kesi meso!”

Mogu samo da zamislim kakva će navala na “mi to obično ne kupujemo” da nastane od danas, kad počinje isplata tri i nešto malo jače puta veće sume. “Lako je biti izdašan s tuđim novcem”, govorio je mudri Platon.

Nešto slično nedavno je sjajno elaborirao moj prijatelj Vladan Ćosić, praveći paralelu između kućnog i državnog budžeta. Upozoravajući nas da “svaki budžet ima svoju prihodnu i svoju rashodnu stranu”, njegov mudri savet bio je da prihode uvek valja blago potceniti, a rashode preceniti, da bi se izbegao “budžetski deficit”.

Aktuelna vlast u Srbiji čini upravo suprotno, precenjuje prihode, od kojih su većina novi zajmovi i nepovoljni krediti, a potcenjuje rashode, u kojima sve veću stavku predstavlja takozvani “helikopterski novac”. Koji deli ne ne zato da bi mnoge moje komšije povremeno kupile i meso, već da se nikad ne upitaju zašto to ne mogu sebi da priušte i bez toga. I ko će onda da razmišlja o tome da je “ruka koja daje uvek iznad one koja prima”, kako je pre skoro tri veka pisao francuski filozof Deni Didro.

Muka sa većinom kućnih budžeta nastaje uglavnom kad se pojave “stavke zvane vanredni rashod”, od bele tehnike koja se kvari čim istekne garancija, do žutice u krštenicama koju treba lečiti sve skupljim lečenjem (ne samo kod privatnika). I onda, većina ćuti i trpi, čekajući nekakav “vanredni prihod”.

“Neće, gospođo, ne brinite. Šapica laje samo na one koji podržavaju Aleksandra Vučića”, rekao sam onoj komšinici ispred supermarketa, očekujući besnu reakciju u stilu “a šta smeta što ga volimo, on jedini brine o nama, penzionerima”.

Umesto toga, zabrinuta vlasnica kese sa mesom se samo tužno osmehnula i rekla: “Znači, vaš pas nas samo pozdravlja?!” Nisam znao šta da joj odgovorim, pa sam sačekao njen komentar: “Pa tako, AV, AV, AV!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.