Đole i Žare

Približava se 19. februar, prvi u seriji pod radnim naslovom “dan kad je otiš’o Đole”. Đorđe Balašević (1953-2021), pevač, kompozitor, pisac, šarmer, legenda…

“Obeležavati dan kad je Neko Tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Oni koji su slušali i razumeli Đoleta, setiće se da je on tu neminovnost u svom fazonu zvao ‘formalnost koju treba da obavim’… Oni koji od čitavog tog života i njegovog bezvremenog dela izaberu da obeležavaju taj datum, nisu ništa ukapirali Đoleta”, napisala je pre nekoliko dana njegova ćerka Beba Balašević.

Razumem, posebno deo njenog teksta gde moli fanove da više ne pale sveće ispred njihove porodične kuće u Ulici Jovana Cvijića. Putovao sam u poslednjih desetak dana čak četiri puta u Novi Sad, pa sam prekjuče odao poštu čoveku uz koga sam nekako “lakše život odrobijao”. Tamo gde treba, u kafeu “Macchiato”. Otišao sam i na “Lisje”, tamošnje gradsko groblje, ali mi nekako otužno delovalo plastično, prašnjavo cveće u žardinjerama kraj spomenika sa stihom “Bez crne, bela ne bi vredela”.

Ne nedostaje mi Đole. Imam njegovih stihova za svaku radost, za svaku tugu, za svaku brigu… Posebno što su se sad, kad je “obavio tu formalnost”, odvažili muzički urednici po režimskim i podguznim stanicama, pa bi da nadoknade godine kad nisu smeli da ga “puštaju”. Istina, i dalje samo neke ljubavne pesme, zna se tačno šta ne sme da uznemiri “dno dna”… A i “Ringišpil” postao gotovo narodna pesma, sviraju je po kafanama češće od svih hitova aktuelnih asova estradne scene.

Meni lično i svima nama mnogo više nedostaje Žare, koji je otiš’o na sutrašnji dan pre dve godine. Dragoljub Žarković (1951-2020), novinar, urednik, pisac, analitičar, legenda… Čovek “Vremena”, za sva vremena.

Jednom prilikom je rekao da u Srbiji ne postoji cenzura, jer nju „mogu da sprovode ozbiljne i organizovane države, što Srbija nije“. Ali je zato „ovde problem što su novinari kukavice, što je sve više neobrazovanih ljudi u medijima koje je lako potčiniti“.

Žaretove reči nisu bile muzika za ničije uši. Posebno ne onih u ringišpilu, koji se ovde već tri decenije vrti na vlasti!

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.