Dva’esdeveti…

Sigurno je da nisam jedini kome je jučerašnji dan protekao u duhu “danas je Dan republike i stari je popio malo”. Taj deo starog hita “Zabranjenog pušenja” ima nastavak “na televiziji Lepa Brena”, što se, u poređenju sa onim što se minulog vikenda moglo videti na svim televizijama – bilo da objektivno izveštavaju, bilo da serviraju ružičastu stvarnost – zaista može smatrati nekim “boljim vremenima”.

“Dva’esdeveti” smo u nekadašnjoj zajedničkoj državi slavili kao Dan republike, u čast Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu, kad su “udareni temelji Nove Jugoslavije”, kako se tada govorilo. Taj 29. novembar 1943. bio je takođe ponedeljak, ali je toj državi “crni petak” došao četiri i po decenije kasnije.

Tada niko nije hteo da čuje reči Anta Markovića, poslednjeg političara koji je pokušao da zaustavi raspad i rasprodaju Jugoslavije: “Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije u Evropi”. On je krajem 1989. na taj način u Skupštini SFRJ upozorio nadiruće lidere nacionalističkih pokreta u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i Aliju Izetbegovića – na moguće posledice njihovih politika.

Dve godine kasnije, sabotiran od istih vođa koje je upozoravao, vratio je mandat građanima jer tada više “nije postojao nijedan državni organ kome bi se mogla podneti ostavka”. A onda su, što bi rekao Đorđe Balašević, “došle devedesete, tužne i nesretne, fobične, u udžbenike i u čitanke ušle su bitange obične”.

Sudbina je htela da je i vest da je, pre tačno deset godina, u Zagrebu umro Ante Marković (1924-2011) objavljena u novinama koje su nosile datum praznika državnosti nekadašnje zajedničke države. Nevolja je, međutim, što tada nismo mogli ni da naslutimo da će njegovo proročanstvo s kraja osamdesetih prošlog u zemlji Srbiji početkom dvadesetih godina ovog veka zvučati mnogo gore. I opasnije…

Stare zablude u novom pakovanju plaćamo siromaštvom duha, zatrovanim vazduhom, rekama i zemljištem, a zbog politike predsednika svega ovoga i ne znamo da li smo periferija Evrope, ruska gubernija ili kineska kolonija!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.