Svetsko, a naše

Hajde da se danas bavimo pričama iz neke druge dimenzije, sa nekog nivoa kome mogu da pristupe samo izuzetne ličnosti, da pogledamo ovaj svet i ove naše živote sa njegove mnogo lepše strane.

U Mirinoj i mojoj porodici imamo sreću da nam je ta vrata širom otvorila naša ćerka Marina, vodeći seriju intervjua sa poznatim arhitektama i dizajnerima koji su na mapi sveta predstavili Dubai u okviru projekta “Together World Series”. Ta specijalna emisija imala je svetsku premijeru u ponedeljak, ne slučajno kao jedan od bitnijih programa svetske izložbe “Expo 2020 Dubai”.

Za nekoga ko sve posmatra iz ove naše učmale sredine, dovoljno bi bilo reći da je Marina za taj posao solidno plaćena, da su o njenom izgledu brinuli stilisti koji rade sa voditeljkama CNN, da je imala obezbeđen prevoz, da svi sagovornici nisu krili oduševljenje što rade baš sa njom, da je dobila ponude za još nekoliko sličnih poduhvata…

Za drugu dimenziju, međutim, treba ponešto znati i ko su ti ljudi sa kojima ona razgovara, ponajviše sa stanovišta nekog ko Dubai poznaje, razume i, na kraju krajeva, zaista voli. Jo Tabet je jedan od najuticajnijih arhitekata ne samo u UAE već i u celoj Aziji, Roberto Palomba vodeći italijanski dizajner današnjice, a Janus Rostock glavni čovek za dizajn čuvene Dubai opere. Tu su i ugledna dizajnerka enterijera Kristina Zanić, dr Robert Plat, jedan od potpredsednika “Expo 2020”, te Ahmad Alsalami, šef odeljenja koje se bavi donošenjem i implementacijom strategija i regulacija za grad Dubai.

U ovoj seriji do sada su predstavljeni Milano, Berlin, London i Pariz, a posle Dubaija slični razgovori biće vođeni još samo u Šangaju. Šest svetskih metropola, šest reprezentativnih ekipa arhitekata i dizajnera i samo šest osoba koje sa njima o svemu tome razgovaraju… From Dubai Marina Mrdjen, osnivač i vlasnik firme “Intelier”, što je istaknuto bar dvadeset puta u tih trideset minuta.

Konvoji plove brzinom najsporijeg broda, karavani prelaze pustinju tempom koji nametne najsporija kamila, ali porodice u celini gledano napreduju samo ako slede najbolje među sobom. To isto važi i za čitava društva, a naročito za države!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.