Neposlato pismo

Draga moja deco, ako ikad budete čitali ovih nekoliko rečenica koje pišem dok me još bistra glava drži na ovom svetu a polako mi otkazuje sve ostalo, znajte da više ne morate da brinete o meni. Ni da se stidite, zbog svega čime su vam godinama punili glavu vaša majka i ona koja nije zaslužila ni da je nazovem bakom, ni majkom, čak ni ozloglašenim pojmom tašta.

Godinama su vas pričama o mom nasilničkom karakteru na silu držali daleko od mene. Moja je greška što sam, dok sam bio mlađi i u snazi, verovao da ćete kad odrastete i postanete svoji ljudi početi da razmišljate svojom glavom i da ćemo pronaći način da čujete i drugu stranu. I da se, ako ništa drugo, bar povremeno čujemo telefonom, pošaljete mi poneku vašu sliku i sliku vaše dece. Ako ih bude, jer sad ne znam da li sam već postao i deda…

Tu nadu je, kad sam onemoćao i više nisam mogao da živim bez pomoći drugih, zamenio moj prokleti ponos, jer nisam želeo da me vidite ovako bespomoćnog, u kolicima, bez jedne noge, bez sredstava za bolji život od ovog u državnom staračkom domu i za medicinsku pomoć koja bi mi omogućila da opet stanem na noge, sredim kuću i život, da se ne stidim pred vama. Nisam hteo da pomislite kako vas zovem sad kad sam, kako bi vaša majka i ona zmija od njene majke rekle, načisto propao…

Uskoro ću se pridružiti mojim drugarima iz mladosti Laletu, Miki, Albancu, Dadici, Gušteru, Pupetu, Tomi iz Sarajeva… ima jedna stara slika na kojoj ih je više gore nego na ovoj zemaljskoj strani. Ako tamo uopšte nečega ima, nadam se da ću ponovo zagrliti mog najboljeg prijatelja Naneta, koji mi je dok je bio živ pomogao da ove turobne dane lakše preguram.

Mila moja ćero, dragi moj sine, nemojte sad da plačete zbog mene. Budite makar u ovom trenutku hrabri, jaki, neustrašivi, svojeglavi, pomalo naopaki, uzinat svima i svemu… To su, verujte mi, ti loši geni koje ste nasledili od mene, ali koji ne moraju baš uvek da budu zaista loši!

(Danas bi moj prijatelj Slobodan Arsić napunio 74 godine. Prekjuče su me iz staračkog doma obavestili da je preminuo 28. oktobra i da su u knjigama, koje sam mu poklonio prilikom nekoliko poslednjih poseta, našli i…)

*     *     *

Na ovoj slici od 23. decembra 1973. godine, posle venčanja Spomenke i Branka Arbutine, Slobodan Arsić je visoki momak iza mladoženje. Od 16 muških likova devetorica više nisu sa nama…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.