Simbolika 19. novembra

Danas će naša princeza Ana zaokružiti svoju prvu tinejdžersku godinu. Pisao sam u poslednje vreme češće nego što bi iko poželeo o rastancima sa dragim prijateljima, pa bih da se malo našalim na račun nečega što bi komotno moglo da posluži kao predložak za neku novu seriju „Moderna porodica“.

Anin trinaesti rođendan proslaviće u Melburnu mama Milena, sestra Tamara i gospodin Kameron Rid, koga ona više nego opravdano već osam godina zove tata, u Segedinu baka Eva, otac Sabi, druga mama Kate i sestrice Ema, Adel i Hana, u Dubaiju braća Petar i Filip, tetka Marina i njen životni partner gospodin Anis Makruz, dok će na Zvezdari baka Mira napraviti „Vasinu tortu“, kojoj se već danima raduju sestra Dunja, tetka Maja, teča Saša i of course deda Daki. To jest pisac ove sage.

Ana Mrđen rođena je tačno dve decenije posle istorijskog 19. novembra 1988. godine, kad je na Ušću održan čuveni miting pristalica Slobodana Miloševića, zapamćen po rečenici književnika Milovana Vitezovića: „Dogodio se narod“. Mi smo tada živeli u Šimanovcima, pa sam na posao u redakciji „Borbe“ krenuo kolima, koja sam morao da parkiram kod „Fontane“ u Novom Beogradu zbog velikog broja autobusa iz svih krajeva Srbije (posebno sa Kosova i Metohije, a bilo i tablica iz Bosne, Hrvatske…).

Na Brankovom mostu sam dva puta izbegao batine, jer sam samo ja išao ka gradu, a svi ostali ka mestu gde će ugledati „čoveka sa suncem u kosi“. Trinaest godina kasnije gotovo da imamo istu situaciju. Opet po Srbiji špartaju autobusi (i tek će kako se budu približavali izbori) sa „spontano okupljenim građanima“ i vođinim slikama na šoferšajbnama. Oni koji misle drukčije opet su u manjini, a neki hoće i da ih biju…

To, nadam se, ipak neće sprečiti pristalice organizacije „Kreni-Promeni“, da se večeras, 19. novembra 2021. u 19 časova, okupe ispred zgrade RTS-a i prikažu svoju „antireklamu“, kao odgovor na besomučno reklamiranje udruženog poduhvata vlasti i kompanije „Rio Tinto“, čije posledice mogu biti katastrofalne po Srbiju.

Ništa manje od onih iz Slobinog doba!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.