Pismo sa Orlovače

Novine su odavno prestale da objavljuju pisma čitalaca, valjda se smatra da su dovoljni komentari ispod tekstova u elektronskim izdanjima.

U subotu 16. oktobra pisao sam na ovom mestu o iznenadnoj smrti mog prijatelja Dragana Đorđevića (1954-2021), konobara u klubu na šestom spratu “Borbine” zgrade. Juče mi je stiglo pismo njegove ćerke Sandre, koje, uz neznatna skraćenja, moram da objavim:

“Želim da Vam se zahvalim na članku o mom voljenom tati, koji ste nam doneli na dan sahrane na Orlovači. Samo bih dodala da on nije preminuo od korone, već od neadekvatnog lečenja i bolničke bakterije. Jednom rečju, ubili su ga, kao i mnoge druge, svojom nestručnočću, neznanjem, nemarnošću… Zavili su nam porodicu u crno!

Moj najbolji taja nikad nije bolovao, lek nije popio, kao dobrovoljni davalac čak 77 puta dao je krv. Zato me užasno boli svaki korak do njegovog groba i nazad u praznu kuću. Tata je sve voleo i svi su ga voleli, ostavio je dubok trag, a nama ogromnu tugu i bol.

Volela sam mnogo i čuveni klub na šestom i svog taju u njemu, tu sam jurcala od malena pa sve dok nisu zatvorili klub. Bila sam i “Borbino” dete, kao i radnik “Večernjih novosti”, deset godina radila sam honorarno, ucenili su tatu da ode pa će mene primiti, ali sve je drugačije bilo, još sam postala višak nakon toliko godina, i to sa petim stepenom grafičke škole.

Izdali su mog tatu, mene, vredne i poštene ljude, koji se nisu ponižavali zbog kojekakvih, a ostali smo do kraja čistog obraza, iskreni, svoji, jer mi ne znamo drugačije! Redovno se čujemo sa tatinom koleginicom Micom, oni su se mnogo voleli, ispričala sam joj da ste pisali o tati i ona je rekla da Vas zna, samo reči hvale . Hvala Vam još jednom. Gagijeva čerka, Sandra”

Ako vas ovo ne interesuje i smatrate da sam prostor mogao pametnije da iskoristim, pokušajte da na kiosku vratite ove novine i zamenite ih za one koje pišu o najvažnijem pitanju minule sedmice, kojim autom i uz kakvu pratnju je na nekakvu utakmicu išlo “državno dete”! Ili zašto predsednik svega ovoga nosi rolke? Ili…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.