“Coka” nije zaboravljena

Sin investitora sedmospratnice brutalno je pretukao penzionera, vlasnika susedne kuće, koji je u nedelju pokušao da spreči nastavak radova na objektu, čija je gradnja obustavljena 2018. godine.

Narednih dana je precizirano da se sve događa u Ulici Jovice Vasiljevića u Krnjači, da se “investitor” zove Zoran Teodosijević, a siledžija Đorđe Teodosijević, da je pretučen Milorad Andrić, kome su u Urgentnom centru konstatovali teže povrede po glavi i telu.

Događaj bi bio za ozbiljnu akciju nadležnih, ali već je poznato da se u ovakvim situacijama u svoj posao ne mešaju ni policija, ni tužilaštvo, ni inspekcija. Možda baš zato bi predmet ozbiljne sociološke studije mogli da budu komentari čitalaca po medijima i nalozima više grupa koje već godinama pokušavaju da se suprostave ovakvim kriminalno-građevinskim poduhvatima.

Njihova osnovna karakteristika je nemoć običnog čoveka, usamljenog pojedinca, obespravljenog građanina… “Toga ima na sve strane”, kažu jedni, pa navode neke svoje slučajeve i kabadahije. “Sve se to radi u dosluhu sa vlastima”, dodaju drugi i ne bez razloga pominju da je najnoviji slučaj lociran u Krnjači, opština Palilula, čiji je donedavni “kum” u istražnom zatvoru zbog “cenovnika” za ovakve ujdurme. Treći ne propuštaju priliku da podsete da zbog svega ovoga mladi napuštaju Srbiju, ali i da baš to, get out of here, posavetuju one koji se još kolebaju.

Takve komengtare čitamo i povodom drugih situacija (rekordni aplauz u skupštinskom zdanju ili svinjarije u “Zadruzi”, svejedno), pa zato mnogo veću pažnju analitičara zahtevaju komentari koje je neko nazvao “Baba Cokin zakon”.

Nije zaboravljena tada 70-godišnja Stojanka Stojanović iz Ulice Olge Jovanović, koja je u septembru 2018. sa dva hica iz pištolja prekratila spor sa građevinskim investitorom Zoranom Trifunovićem iz Jagodine. „Gospođa Coka“ je dve godine kasnije prekratila i sopstveni život, a komšije su tablu sa imenom ove zvezdarske ulice prekrile natpisom „Ulica narodnog heroja Stojanke Coke Stojanović“. Stajala kratko, al’ se pamti dugo!

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.