Deca na raspustu

Nisam siguran da su nešto slično uradile njegove koleginice i kolege po osnovnim školama, jer ovo što je učinio gospodin Dejan Gigić, učitelj Mirine i moje najmlađe unuke Dunje, baš liči na njega i njegov odnos prema učenicima. Koji imamo sreću da pratimo već tri godine…

Uz knjižice sa ocenama njegovi đaci su dobili i pismo sa savetom da na najbolji mogući način provedu letnji raspust, tako što će “svakodnevno praviti prave izbore”. Uz napomenu “izbor je na tebi, od tebe najviše zavisi kakav ćeš život imati”, sledi niz valjanih predloga:

“Izaberi da za vreme raspusta kažeš članovima porodice koliko su ti važni i da ih povremeno čvrsto zagrliš; obiđeš bake i deke i provedes sa njima neko vreme u priči i druženju; zajedno sa roditeljima radiš kućne poslove i sređuješ svoju sobu, provodiš vreme, družiš se i igraš sa vršnjacima na svežem vazduhu; uradiš neko dobro delo, pomogneš onom kome je pomoć potrebna…”

Učiteljevi saveti su i da “vodiš računa o svom zdravlju tako što ćeš jesti raznovrsnu hranu, spavati devet do deset sati i svakodnevno imati fizičke i intelektualne aktivnosti; trčiš, skačeš, bacaš loptu, voziš bicikl, plivaš i baviš se nekim sportom; svakodnevno pročitaš nekoliko strana knjige; pišeš, sviraš, pevaš, crtaš, glumiš, praviš, popravljaš, stvaraš; naučiš da radiš nešto novo što do sada nisi znao; naučiš da praviš neko jelo ili neki kolač…”

Uz upozorenje da se vodi računa o prirodi, najvažniji su ipak saveti da “govoriš samo lepe reči (hvala, molim, izvoli, izvini…); govoriš i radiš drugima ono što bi voleo da drugi govore i rade tebi; budeš vesela, razdragana, dobronamerna, tolerantna, druželjibiva, pristojna, iskrena, pažljiva, poštena, pravedna, radoznala, vredna, uporna, strpljiva i samostalna osoba”.

Bilo bi mi drago da su nešto slično uradili i drugi učitelji i razredne starešine, jer bih u tom slučaju ovo pismo mogao da adresiram na sve roditelje sa jednim jedinim savetom: Samo od vašeg izbora zavisi da li će vam deca biti na raspustu ili raspuštena!

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.