Klatno na vodenici

Po društvenim mrežama ovih dana je pravi hit prilog “Kako izgleda SNS doktor ekonomskih nauka”. Iako su bez tog 35-godišnjeg eksperta opšte prakse jedno vreme bili nezamislivi jutarnji programi na kanalima koji raubuju nacionalne frekfencije, većina komentara bila je “ko je ovaj”, “gde su ga iskopali”, “odakle je pobegao”…

Silaze takvi kao sa trake, pa čak ni najrevnosniji gledaoci satrapskih šarenica ne stižu da im zapamte makar ime. Ne bih se, međutim, kladio da se brzo zaborave i njihovi nastupi po matrici red poltronstva na aktuelne poteze predsednika svega ovoga, red šećerne vodice o prilikama u Srbiji, pa malo otrova po susedstvu i komšiluku, malo patriotskog patosa u formi “narodnih mudrosti”… A između toga mnogo pljuvanja po bivšim vlastima i sadašnjoj opoziciji, zbog čega ih uostalom i pripuštaju pred kamere!

„Oni hoće da prodaju rog za sveću, a rog ne svetli“, „ne možete piramidu srušiti jednim kamenom“, „država nije otvoren prozor da lupa na promaji“, „klatno se pomerilo na našu vodenicu“… samo su neke misli ovog „klasika“ novokomponovane političke analitike.

“Budale po kafanama i režimski demagozi pokušavaju da nam uvale tezu da su mladi koji prođu kroz njihov kurs isprazništva oni lideri koji ovoj zemlji trebaju. Kao da se pravo liderstvo automatski osvaja završetkom nekog kursa iz političkog prepadanja, banditizma, uvlačenja, papagajstva i ostalih SNS veština”, jedan je od komentara koji bih rado potpisao.

Nevolja je, međutim, što takvi “ubrzani kursevi” traju još od Političke škole SKJ u Kumrovcu, preko lige mladih socijalista (sećate li se Uroša Šuvakovića), mlađanih demokratkinja koje nisu umele ni da stoje na visokim štiklama ni da pročitaju sastave o Zoranu Đinđiću, Dinkićevih “mladih lavova” koji su se pred novinarima pojavljivali u istim odelima i košuljama, sa istim kravatama i značkama na reverima, da bi istim rečenicama predstavili “rezultate svog rada”…

Vremenom su svi oni naučili da se ležernije obuku, ali i da se partijski presvuku kad za to dođe vreme.

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.