Starac i more

Počelo leto, društvene mreže prepune slika sa plaža, egzotičnih destinacija, stolova sa đakonijama, nas samih u nikad boljem izdanju… Tako se i moj prijatelj Duško pohvalio supruzi, “vidi kakav sam ti, preplanula koža, brada potpuno seda, macan k’o Ernest Hemingvej”, a ona mu mirno odgovorila: “Da, da! Starac i more!”

Moj prijatelj Majkl iz Melburna mi je jednom prilikom napisao: “Ja sam senejdžer, to ti je senior tinejdžer. Imam sve što sam želeo kao tinejdžer, samo 50 godina kasnije.”

On je to objasnio: “Ne moram u školu, ni na posao. Svaki mesec dobijem džeparac. Imam svoj stan. Nemam ‘policijski čas’. Imam svoju vozačku dozvolu i svoj auto. Imam ličnu kartu, a s njom mogu da uđem u barove i trgovine pićem. Žena s kojom se družim ne boji se trudnoće… Život je super, zar ne?!”

Moj prijatelj Zoran iz Beograda se ovih dana našalio na račun ovdašnjih seniora: “Jednog dana prestaću da živim u dubokoj mladosti i desiće se ono što se neminovno dogodi svima. Ostariću. Kad se to desi neću više ići u kafiće i slušati precvale šmekere i umišljene mladiće. Sjediću kod kuće, gledati turske sapunice, piti čaj od nane i kamilice…

Vjerovaću u tabloide i slične mongoloide… Naučiću sva sabrana djela, imena i prezimena umjetnica Afrike, Ajfonke, Silikonke, Traktorke, Petoljetke… Znaću šta repuju Rasta, Nasta, DJ Krmak i šta tačno radi Baka Prase…

Gledaću rijalitije u skupštini i na televiziji. Svi će mi isti biti. Znaću sve koji sjede u vladama i strankama. Imaću pouzdane informacije ko od njih krade, ko ima naložnicu a koja ljubavnika, čiji brat krade pare, čija sestra vlada u sjenci i obrće milijarde. Neće mi biti tajna čija šurnjaja je zaposlena bez škole i čiju taštu službeni auto vozi do pijace da kupi džakove paprika i patlidžana za ajvar…”

To postepeno pretvaranje “senejdžera” u senilne srpske glasače nemoguće je uporediti sa Hemingvejevim Satnjagom, koji se izborio se sa ogromnom sabljarkom, ali svoj ulov nije uspeo da sačuva od oluje i ajkula. Ovde se većina njegovih ispisnika predala bez borbe.

A ajkula sve više!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.