Pismo iz Melburna

“Žao nam je što ove godine, zbog aktuelne situacije sa korona virusom nećete biti prisutni tokom Australian opena u Melburnu. Nadam se da ste dobro, vidimo se 2022. godine” –odgovorila mi je Ema Vir (Emma Weir), šefica medija centra AO 2021, na moje pismo u kome sam njoj lično i organizatorima prvog ovogodišnjeg gren slem turnira zaželeo da “u narednih četrnaest dana imaju što manje problema”.

Prethodne dve godine sam, kao akreditovani novinar, ponosno šetao Melburn parkom i posmatrao gotovo sve najznačajnije mečeve (uključujući trijumfe Novaka Đokovića u finalima) i prisustvovao mnogobrojnim koneferencijama za medije, pa sam više od mesec dana gnjavio čitaoce i one koje me prate po društvenim mrežama mojim razmišljanjima na teniske teme. Zahvaljujući tome ovih dana dobijam brdo pres materijala sa zaglavljem AO 2021, ali nekako mi ne ide “rad od kuće”, jer nema tog posebnog ugla i te jedinstvene atmosfere koju donosi “lice mesta”.

Nešto, ipak, ne bih želeo da propustim. Tako sam lane, na dan kad je počeo AO 2020, prebrojao zastave pod kojima je učestvovalo ukupno 256 takmičarki i takmičara u singlu, pa sam uočio da je najbrojniju mušku ekspediciju imala Francuska sa 13 tenisera, pa SAD i Španija sa po 12, dok je domaća publika pravila buku na mečevima 11 svojih predstavnika. Sledile su Italija sa osam, Nemačka sedam, Argentina šest, a na zavidnom osmom mestu ove liste teniskih velesila bila je Srbija sa pet asova: Novak Đoković (tada drugi na ATP listi), Dušan Lajović (27), Laslo Đere (40), Filip Krajinović (41) i Miomir Kecmanović (53).

„Zato nije slučajno što je naš najbolji teniser svih vremena juče, uz pomoć peškira, napravio sliku na kojoj piše MELBURNIĆ“, napisao sam tog 20. januara 2020. godine.

Ove godine teniseri će na Australian openu u pojedinačnim mečevima nastupati pod ukupno 43 zastave, a Srbija se sa šestoricom predstavnika nalazi na sjajnom šestom mestu, iza Australije sa 13 (pandemija je očigledno uticala na nešto veći broj domaćih igrača), Španije sa 11, SAD 10, te Francuske i Italije sa po devet tenisera. Iza naše ekspedicije su Argentina, Nemačka i Rusija sa po pet, te Kanada i Japan sa po četiri  učesnika… Iz 15 zemalja dolaze po dvojica, a iz još 17 samo po jedan!

I ne samo to, četvorica naših asova su bolje rangirani nego pre godinu dana: Đoković je već dugo prvi na ATP listi, Lajović 26, Krajinović 31 i  Kecmanović 42. u svetu. Zahvaljujući tome ove godine su među nosiocima čak trojica, pa je sasvim realna nada da ćemo konačno na nekom gren slemu, u drugoj sedmici turnira, moći da navijamo za još nekoga iz Srbije. Uz Đokovića, of course.

Samo je Đere nešto lošije plasiran (sada je 56.), ali je zato hvale vredan uspeh već pomalo vremešnog Viktora Troickog,  trenutno 202. igrača na svetu, koji se takođe plasirao među „last 128“.    

Prošle godine sam zažalio što je u konkurenciji dama (gde su čak 22 bile Amerikanke, pa 13 Ruskinja, devet Čehinja, sedam Australijanki…) imali samo Ninu Stojanović, tada 84. na WTA listi. I ove godine je najviše predstavnica SAD (15), slede Rusija sa 14, Australija i Češka sa po devet, Francuska sa šest, te Belgija, Kina, Italija i Rumunija sa po pet takmičarki. Srbija je u grupi od sedam zemalja (od ukupno 35) sa po dve takmičarke, jer se pored Nine (trenutno tačno na 100. mestu), plasirala i Olga Danilović (183), čije vreme tek dolazi.    

Prošle godine sam komentar završio sledećom rečenicom: Ako se nekad upitate šta je to Novak Đoković učinio za naš tenis, sport uopšte, naciju i državu, zaista ne biste smeli da prenebregnete činjenicu da je u njegovoj eri, i zbog njega, mnogo klinaca uzelo reket u ruke, a da je, uz njega, vremenom stasala i generacija za „posle Noleta“!  

Sad mi ostaje da se nadam da ću kroz petnaest dana moći da ponovim i neki od komentara iz prethodne dve godine, napisanih u noćima slavlja Novaka Đokovića. Tek da “ne ispadnem iz štosa” do novog putovanja u Melburn!

Pardon, Melburnić!

2 Attachments

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.