Traži se Čovek!

Šta i kako dalje?! Pitanja bez odgovora u razbucanoj, posvađanoj i kompromitovanoj srbijanskoj opoziciji. Proglasiše malu izlaznost uspehom bojkota, podsmevali se “vranjanskim Mađarima”, prebrojavali razbijene zube pripuštenima na televizije sa nacionalnom frekfencijom… A onda nazad u svoje busije, svi su “bili u pravu”, svi se puvaju “dogodilo se baš ono što smo predvideli”… Samo nema plana i ideje za danas, sutra, prekosutra, za sve izbore koji nas čekaju u naredne dve godine!

Postoji samo jedan način da kažem ono što u ovom trenutku misli veliki broj građana Srbije, podjednako nezadovoljnih i vlašću i oponentima: Traži se Čovek!

Predsednik svega ovoga je sam, na svoje ime i svoju sliku koja se, istina, nije skidala sa svih mogućih televizija, naslovnica i bilborda, osvojio ogromnu većinu glasova onih koji su u nedelju 21. juna izašli na izbore. I vladaće, uglavnom na način potpuno suprotan Ustavu, sve dok se, ne pojavi protivkandidat od imena, ugleda i autoriteta, spreman na torturu državnih i paradržavnih medija, institucija i ostalih trabanata, sa zubima i mudima, što bi rekli stari Čukaričani… Traži se Čovek!

Zato bih za početak zamolio sve koji misle da je „potreban jasan program oko koga će se svi okupiti“ da to svoje trabunjanje ostave za kućne slave i dečje rođendane. Što smo (se) programirali – programirali smo, što smo (se) okupljali – okupirali smo se, nema više vajde ni od kojekakvih „sporazuma sa narodom“, još manje od raznih metli, zvona, padajućih maski i ostalih Nejmar – Mbape koalicija… Traži se Čovek!

Dozvolićete mi malu „studiju slučaja“, kao analitički metod da se proučavanjem konkretne realne situacije daju odgovori i rešenja na izazove sa kojima se organizacije, istitucije i pojedinci suočavaju na određenom prostoru i u određenom periodu, tek da pokažem koliko ovde vredi „okretanje građanima i njihovim realnim problemima“.

Zrenjanin je dva dana pred izbore opet ostao bez i ono malo vode, na višim spratovima nije je bilo po ceo dan, u mnogim delovima grada čak ni noću. Voda je u ovom gradu godinama zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog koncentracije arsena deset puta veće od dozvoljene, zbog ujdurmi gradske vlasti u kojoj dominira Srpska napredna stranka sa privatnim konzorcijumom početkom godine je uhapšeno nekoliko “bizmismena” i gradskih funkcionera, ali i pušteno da “brane sa slobode”…

To, međutim, uopšte nije uticalo na rezultat nedeljnih lokalnih izbora. Na glasanje je izašlo 42.615 od upisanih 102.942 birača, što čini izlaznost od 41,40 odsto, a od 67 mesta u skupštini Zrenjanina SNS će imati 42 odbornika, što čini 62,69 odsto lokalnog parlamenta! Dakle, sve po starom, glasalo se za vođu, a ne za vodu!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.