Nije to taj Tadić

Jedna od većih besmislica koja mi je proteklih dana stizala preko društvenih mreža glasi ovako: “1995. imaš 25 godina, pozove te Boris Tadić da lupaš u šerpe da komšije ne čuju šta na Dnevniku priča Ivica Dačić; Prođe 25 godina Tadić dva puta bio predsednik, formirao vlast sa Dačićem; 2020. Imaš 50 godina Boris Tadić te zove da lupaš u iste šerpe protiv tog istog Dačića. Aman.” Prvo, izvorno “šerpovanje” bilo je u zimu 1996/97 kad su građani skoro puna tri meseca (“88 dana koji su svetu pokazali drugo lice Srbije”) branili pobedu na lokalnim izborima u Beogradu i još dvadesetak gradova i opština u Srbiji, a lupanje u pola osam je zaista počelo zbog Dnevnika RTS i sličnih “informativnih emsija” u kojima su učesnici svakodnevnih masovnih okupljanja i šetnji nazivani “slučajnim prolaznicima”, ali tada ni Boris Tadić ni Ivica Dačić nisu bili ništa više od partijskih aparatčika, bez obzira što su kasnije dospeli i na najvažnije državne funkcije i zajednički “formirali vlast”.
U stvari, najviše mi bode oči ovo “2020. te Boris Tadić zove da lupaš u iste šerpe protiv tog istog Dačića”, jer su obojica više nego nevažni u aktuelnom “buđenju naroda”, kome “lupanje i buka nisu ni cilj, ni želja, već sredstvo kojim se služi onda kad su mu druga nedostupna”, kako su to pre desetak dana naglasili iz Inicijative “Ne davimo Beograd”. Možda se nekom učinilo da će nametanjem nekakvog ispraznog lidera uspeti zabašurivanje glavnog cilja (”Bukom protiv diktature”), ali niti je to taj Tadić, nisu čak ni šerpe iste. Samo je diktatura još gora!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.