Idemo dalje

Ni sam ne znam kako, ali u poslednje vreme mejlove i poruke završavam sa “Idemo dalje 2020”. To je, da budem iskren, bila lozinka za otključavanje nekih televizijskih kanala, dok sam nedavno boravio kod Mirine i moje najmlađe ćerke Marine u Dubaiju, pa sam je ponavljao i kad treba i kad ne treba, ne sluteći da u tome ima i nekog nagoveštaja velikih promena koje su otpočele radom na mom sajtu www.mrdjen.com a nastavljene su ovih dana kad sam odlučio da dnevne komentare više ne šaljem u “Blic”. Zahvalan sam mom prijatelju Veselinu Simonoviću što je prihvatio da ih objavljuje na sajtu www.nova.rs Komentar koji sledi objavljen je danas, u ponedeljak 4. maja 2020. godine. Idemo dalje…

******************************

Ivan Mrđen: “Kontrola snage”

Siguran sam da neće biti priveden ili procesuiran bilo ko od učesnika masovne tuče “najratobornijih frakcija navijača Partizana i Crvene zvezde”, upriličene pre šest dana oko 15 časova na potezu od Titovog muzeja do Prokopa, niti će biti evidentirani ranjeni i povređeni u ovom “sukobu, kao iz akcionih filmova, uz već uobičajenu pucnjavu”, kako su to izvestili neki, ovim bandama naklonjeni mediji. I u mirnija vremena takvi incidenti su ostajali na nivou jednokratnih informacija, možda i zbog nečega što mi je u avgustu prošle godine ispričao izvesni Nikola sa Kanarevog brda, prilično poznat u crveno-belom pogonu zajedničkog dilersko-policijskog preduzeća zvanog “navijači”, čime opravdavam stav da je reč o “upriličenom” okršaju. “Zakažemo tuču, dogovor je po pedeset ljudi, bez utoka, oni pičke dovedu stopedeset, ali nismo ni mi naivni, pa i nas dođe stopedeset, oni naoružani, mi naoružani”, pričao je ovaj tridesetogodišnji rmpalija, da bi mi na pitanje “a zašto” jednostavno odgovorio: “Zbog kontrole snage”. Nekako se poklopilo da smo u minulih šest večeri imali svojevrsnu “kontrolu snage”, ali između ogorčenih i nezadovoljnih građana po terasama i organizovanih pripadnika “tog nekog udruženja mladih ili tako nekog”, kako ih je u nedelju uveče nazvao predsednik svega ovoga, Za sada, po mojoj proceni, “koncert u osam i pet” ubedljivo vodi protiv “razglasa u pola devet” i upravo zbog snage sve brojnijih, konačno probuđenih građana nije dobro da se priča svede na “upriličenu tuču”. Nije to naš nivo!

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.