Subota, trinaesti… put

Minule srede saopšteni su detalji večerašnjeg, 13. po redu protesta “Srbija protiv nasilja”. Okupljanje je zakazano za 20 časova, na platou ispred Rosandićevih “konja vranih”, a šetnja će ići Ulicom kneza Miloša do Nemanjine, pa malo uzbrdo do zgrade koja nosi broj 22-26, što je adresa na kojoj je Republičko javno tužilaštvo. Tamo će se učesnicima protesta obratiti pravnica Sofija Mandić.

Sofija Mandić je diplomirana je pravnica i aktivistkinja za ljudska prava. Članica je pravnog strukovnog udruženja Centar za pravosudna istraživanja. Prethodno je bila angažovana u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku i Nacionalnom demokratskom institutu. Autorka i koautorka je mnogobrojnih analiza o vladavini prava, stanju ljudskih prava u Srbiji i njihovoj perspektivi.

Nije sporno da je Tužilaštvo važna karika u borbi za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala, bez čije aktivne uloge teško da će doći do smanjenja nasilja na svim nivoima, od političke scene i javnog prostora, posebno u medijima, sve do porodice, škole, komšiluka…

Ovu adresu je na neki način kandidovala i uglavnom nevidljiva Vrhovna javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja je minule sedmice bila “hit” po društvenim mrežama, jer je snimljena kako na sednici Visokog saveta tužilaštva pokazuje predsedavajućem da prekine izlaganja kolega Predraga Milovanovića i Borisa Pavlovića, koji su jedini otvoreno negodovali i osporavali način na koji se donose odluke, posebno u vezi sa postavljnjem vršioca funkcija glavnih tužilaca u Beogradu i Pančevu.

Naime, tokom sednice Dolovac je sa dna stola, pokazivala predsedavajućem Branku Stamenkoviću rukom da „seče“ i prekida izlaganja pobunjenih kolega, verovatno u cilju sprečavanja da njihovi opravdani navodi dospeju u javnost.

Inače, Visoki savet tužilaštva je pre četrdeset dana (tačnije, u ponedeljak 19. juna) po prvi put primenio svoja nova ovlašćenja. Umesto Narodne skupštine na predlog Vlade, glavne javne tužioce i javne tužioce biralo je tužilačko telo koje svoju novu izbornu nadležnost crpi iz izmena Ustava iz februara 2022. godine. Te izmene je, ko se seća, ministarka pravde Maja Popović proglasila “tektonskim promenama u srpskom pravosuđu”. One su najavljivane i pripremane duže od pet godina.

Od februara 2022. do ovih dana nada u promene i konačno uspostavljanje samostalnog javnog tužilaštva odlagana je na kašičicu. Nestrpljivima je prvo rečeno da moraju da sačekaju usvajanje Zakona o javnom tužilaštvu u februaru 2023. godine, a zatim i konstituisanje Visokog saveta tužilaštva. Savet je konstituisan u maju ove godine, te je nestalo izgovora za odlaganje prvih rezultata ustavnih promena.

Ipak, već prvi izbor ukupno 46 javnih tužilaca po novim ustavnim i zakonskim pravilima doveo je do neverovatne situacije, čak i za srpske uslove – potrebe da se članovima VST i javnosti dokazuje da tužioci treba da budu izabrani primenom važećih, a ne propisa koji su prestali da važe. Zato su već krajem juna na ozbiljne manjkavosti prvog izbora ukazali Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, Centar za pravosudna istraživanja, kao i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

“Visoki savet tužilaštva očigledno demonstrira potpunu nevezanost za pravila. Pojedini njegovi članovi pokazuju i odsustvo zdravog razuma ne samo pri tumačenju prava i odlučivanju, već i u ponašanju. O tome govori i podatak da je Vrhovna javna tužiteljka tokom ove rasprave sedela okrenuta leđima svojim kolegama, noseći naočare za sunce. Tako se telo koje upravlja tužilaštvom, zahvaljujući sistemskim rešenjima krojenim za pojedince – ovde najviše mislimo na najvišu tužiteljku – pretvorilo u mesto na kome je moguće zateći scene koje priliče deci nižeg predškolskog uzrasta. Iz tog razloga se u reakcijama upućenim javnosti po ko zna koji put pojavio jedan i najvažniji zahtev – ostavka Vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac!”

Ovo je tim povodom napisala Sofija Mandić. Tek da vam bude jasnije zašto je važno i ove subote “posetiti” neku od mrtvih institucija države Srbije i poslušati one koji o svemu tome imaju (i znaju) šta da kažu!

*     *     *

Karikatura Predrag Koraksić

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.