Haljina od 129 milijardi

Mirina i moja unuka Ana Mrđen, učenica devete godine Albert Park koledža u Melburnu, pobedila je pre nekoliko dana na takmičenju školskih projekata na temu zaštite prirodne sredine.

Od fotografija na kojima naša princeza stoji uz svoju originalnu kreaciju, a potom i kao sama svoja manekenka, mnogo je važnije kratko objašnjenje, bez koga čitav projekat pod originalnim naslovom „129 billion/Clothing item“ ne bi zavređivao toliko pohvala. Jer, ako pogledate malo pažljivije videćete da je ovaj „odevni predmet“ napravljen od maski za lice, kakve smo svi nemilice trošili tokom pandemije. A mnogi i dan danas…

„I have made a dress entirely out of disposable face masks to address the issue of waste created by masks in the pandemic. The title is based off of this statistic by the American Chemical Society: „The pandemic triggered an estimated global use of 129 billion face masks and 65 billion gloves every month. „And as 80 percent of pollution to the marine environment comes from the land“ (National Oceanic and Atmospheric Adiministration) thic issue affects everu environment. Unfortunately it is difficult to recycle face masks due to them being made up a number of materials that are not easily separable“, napisala je gospođica Mrđen.

Ponosni deda je to naslovio kao „Haljina od 129 milijardi“ i preveo ovako: „Napravila sam haljinu u potpunosti od jednokratnih maski za lice kako bih rešila problem otpada koji su maske stvarale tokom pandemije. Naslov je zasnovan na podatku Američkog hemijskog društva da je „pandemija izazvala procenjenu globalnu upotrebu 129 milijardi maski za lice i 65 milijardi rukavica svakog meseca“. A kako 80 odsto zagađenja morskog okoliša dolazi sa kopna (Nacionalna uprava za okeane i atmosferu) ovo pitanje utiče na čitavu životnu okolinu. Nažalost, teško je reciklirati maske za lice jer su napravljene od niza materijala koji se ne mogu lako odvojiti.“

Naša Anči je, da budemo do kraja korektni, još dodala: „However companies such as TerraCycle provide sevices that prove that with a little bit of effort it is possibile. For the betterment of our planet.“ (U prevodu, kompanije poput TerraCycle pružaju usluge koje dokazuju da je uz malo truda i reciklaža moguća, za boljitak naše planete.)

„Mali ljudi, koje mi zovemo ’deca’ imaju svoje velike bolove i duge patnje, koje posle, kao mudri i odrasli ljudi, zaboravljaju. Upravo, gube ih iz vida. A kad bismo mogli da se spustimo natrag u detinjstvo, kao u klupu osnovne škole iz koje smo davno izašli, mi bismo ih opet ugledali. Tamo dole, pod tim uglom, ti bolovi i patnje žive i dalje i postoje kao svaka stvarnost“, napisao je Ivo Andrić nekoliko decenija pre nego što je detinjstvo miliona dece opterećena bolom i patnjom planetarnih razmera.

Malo je, međutim, i dece i odraslih, koji ne pristaju da se sve to tako olako izgubi iz vida. Pomnožite onih 129 milijardi maski sa najmanje dvadeset meseci koliko je trajala čitava igranka, pa sve to sa najmanje deset centi po jednokratnoj upotrebi, dobićete zastrašujući iznos od 258 milijardi američkih dolara.

Za te pare, koga još briga za morski okoliš i jebenu planetu?!

 

********************************

 

Na slikama: Ana Mrđen na školskom takmičenju i sama svoja manekenka

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.