Sećate li se Kristine Kaplanović?

Ne bih se bavio nepodopštinama “gospodina” koji je nedavno napustio “stalno zasedanje” televizije za ružičastu sreću, uz akademski pozdrav (“jedi, bre, govna”), pa posle ne samo sve to polizao, već morao narednih dana da bude i veći satrap od Sarape…

U okviru tog nadmetanja u pljuvanju udalj, na red je došao i glumac Nikola Kojo, koji je na protestu „Srbija protiv nasilja“ prošle subote u Beogradu nosio transparent sa imenom tragično stradalog majora Omera Mehića. Podsetimo, Mehić je stradao 14. marta 2015. godine prilikom pada transportnog helikoptera Vojske Srbije, kad su se ministri “prve Vlade Aleksandra Vučića” utrkivali u sticanju jeftinih medijskih poena.

O tome sam pisao više puta, ali vredi ponoviti da su glavni akteri tog sumanutog plana da helikopter leti po nevremenu i sleti gde nikad nije sletao, bili tadašnji ministar odbrane, koga predsednik svega ovoga sad (kao šefa policije) “ne da ni po koju cenu” i tadašnji ministar zdravlja, koga ovih dana takođe pominju po zlu, kako se pojačava odgovornost njegovog bliskog saradnika, ne slučajno glave porodice iz koje je desetostruki ubica iz škole “Vladislav Ribnikar”.

Nikola Kojo je u subotu podsetio na ovaj poznati slučaj opšte neodgovornosti, uključujući i medije koji su unapred javili o “uspešnom spasavanju bebe”, kad su, pored majora Mehića, stradali i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović.

Bilo koje od tih imena, ruku na srce, ne bi privuklo toliku pažnju, čak i da je to učinio Nikola Kojo, ali je zato njegovo učešće znatno doprinelo uspehu široke akcije podsećanja na sve žrtve sada već jedanaestogodišnje vladavine naprednjaka i njihovih satelita. To je ono što boli podguzne analitičare, koji od jutra do povečerja tamburaju po protestu “Srbija protiv nasilja”, jer svi ti slučajevi pokazuju da se maloletni monstrum nije pojavio slučajno, da je nasilje sistematski podržavano upravo ostavljanjem ovakvih slučajeva bez ičije odgovornosti.

U tom smislu, ja ću prvom sledećom prilikom poneti transparent sa imenom Kristine Kaplanović. To je devojka, koju je 25. maja 2017. godine tokom pljačke benzinske pumpe “NIS petrola” u Velikom Mokrom Lugu smrtno ranio tada 36-godišnji Miloš Srebrić. On je zbog pazara od 10.000 dinara upucao nesrećnu 20-godišnjakinju, koja je posle četiri dana preminula u bolnici.

Zlikovac je uhapšen nakon tri meseca, optužen je za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna do četrdeset godina zatvora, ali sudski postupak još nije okončan. Možda i zbog toga, što je jedno od mnogobrojnih ročišta (25. septembra 2018.) otkazano, jer su Srebrića “boleli krajnici”. Tako je njegov nadimak “Flekica” vremenom postao ogromna fleka na obrazu “sistema koji nije zakazao”.

Kristina bi danas imala 27 godina i verovatno bi završila fakultet, zbog čega se i zaposlila na pumpi da bi sebi obezbedila novac za školovanje.

Njena sudbina je, po mom mišljenju, simbol Srbije u kojoj svačiji život vredi sve manje, u kojoj višestruko osuđivani kriminalci slobodno vršljaju ulicama, u kojima se povratnici u nasilju i kriminalu lakonski definišu kao „od ranije poznati policiji“, u kojoj u pravosuđu ima sve manje i prava i suđenja…  Srbije koja već tri decenije tone u opštu nesigurnost, beznađe i strah!

Mediji su na šestogodišnjicu ovog zločina podsetili na sve ujdurme kojima su u tom periodu sudije, advokati, veštaci, svi zajedno, onemogućavali da vinovnici budu adekvatno kažnjeni. Uz suđenje Srebriću, paralelno je išao i proces protiv izvesnog Stefana Rokvića, za koga se stalno potenciralo da je “sin poznatog biznismena”, optuženog i za neprijavljivanje krivičnog dela i kao počinioca.

Možda i zbog toga je i u ovom slučaju “nestalo” pet minuta snimaka nadzornih kamera, baš kao u onom famoznom na naplatnoj rampi Doljevac (31. januar 2019. godine, dva minuta snimka video samo predsednik svega ovoga, osuđen vozač Dejan Stanojević, sačuvan naprednjak Zoran Babić, poginula Stanika Gligorijević, čije ime se takođe pojavilo na transparentima u subotu)…

Miloš Srebrić je 22. jula 2021. osuđen na trideset godina zatvora. Žalba na presudu koju su uložili njegovi branioci imala je osamdeset strana. Presuda kojom je Srebrić osuđen poništena je nepunih pet meseci kasnije. Usvojen je i zahtev branilaca da se ponovljeno suđenje održi pred drugim sudskim većem, što je konačno počelo krajem marta ove godine…

Trećeg maja u školu “Vladislav Ribnikar” ušao je maloletni serijski ubica… Dan kasnije, po Mladenovcu je sejao smrt nečovek kome “niko nije mogao ništa”…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.