Last minute ponuda

Ima ta opcija na društvenim mrežama da kad vam se nešto dopadne jednostavno podelite na svom zidu ili nalogu, pa tako omogućite još nekim ljudima da vide isti sadržaj. Jedan “klik” je dovoljan, čak nije potrebno ni da se potrudite oko nekog smislenijeg komentara…

Takva je i objava mog kolege Branislava Jokovića, uža specijalnost turizam i putovanja, koju sam hteo da prenesem još prošlog petka. A onda je zbog šačice budala koje su se nameračile da pokvare mirne i dostojanstvene proteste “Srbija protiv nasilja” peto okupljanje pomereno za subotu, pa sam se i ja pozabavio tom mračnom stranom aktuelnog “majskog prevrata”.

Danas je opet petak, staro mesto, stari termin, nadam se da će se uz sve stare prijatelje pridružiti i mnogi novi, posebno mlađarija. Jedna od najvećih vrednosti sadašnjih šetnji je upravo u tome što svako od nas u toj masi lično poznaje sve manje ljudi, za razliku od nekih minulih pokušaja da se na ovaj način izrazi narodno nezadovoljstvo kad smo se “u glavu” prepoznavali maltene na svakom drugom koraku.

U tom smislu ne vidim lepši način da pozovem sve koji se još premišljaju, nego što je to učinio moj prijatelj Bane, u objavi pod naslovom “Tvoje životno putovanje”, sročeno u formi među turističkim poslenicima omiljene “last minute ponude”:

Poseta: Najvećoj živoj reci u Srbiji koja se zove Promena.

Polasci: Svakog petka u 18 časova ispred Skupštine.

Prevoz: Najmodernijim visokoumnim šetanjem.

Usluga: Ljubav, dostojanstvo, empatija, kultura, dobra energija…

Cena: Besplatna.

Istorija i etimologija: Naša najveća reka, veća i od Dunava nastala je 3. maja 2023. godine kao prirodna posledica višedecenijske katastrofe i erozije društva u svakom smislu, povećanja kriminala i nasilja, primitivizma i bahatosti. Najpoznatija je po svom intelektualnom bogatstvu. Bogata je kulturnim, uspešnim i normalnim svetom iz svih oblasti. Promena je vrlo čista, spora, ali dostižna reka. Nije plovna, tako da je u njoj zabranjeno pecanje i uplivavanje raznih, takozvanih političkih stranaka. Usled laži, obmana i hipokrizije sadašnjeg društva, kao i bolesnog toksičnog tla podložna je inundaciji, tj. poplavama zbog stalnog visokog vodostaja koji je u neprestanom porastu.

Izvire u Beogradu, protiče kroz sve njegove ulice, plovi uzvodno ka budućnosti i uliva se u veliko Zapadno more.

Legenda: Dokle god bude plovila Promena živeće i Srbija.

Agencija: Putnik kroz vreme.

*     *     *

Lepo napisano, ali… Pokazalo se do sada da na reku promena nisu uticale uzurpacije čak dva petka, pretnje desničara, ni kišurda one jedne subote, kad je nastala i fotografija koju je Branislav okačio uz svoj prospekt. Zato su, po mom mišljenju, bezrazložna strahovanja da će masovnost ne samo večerašnjeg okupljanja umanjiti žrtvovanje filadendron premijerke, nova tura “helicopter many”, kroz obećanja o povećanju plata i penzija, sve do bednog “ častio vas čika sa po deset ‘iljada, jer ste uspešno završili školsku godinu, koju je on prekinuo, jer u njegovoj državi više nije bezbedno da deca idu u školu”…

Pošto ja i dalje (ima tome sad već više od sedam godina) ne gledam ni istorijska obraćanja predsednika svega ovoga, ni informativne emisije u kojima se sve vrti oko njega i njegovih izjava, ni dnevnike, ni prenose iz zgrade iza Rosandićevih konja, moram da poverujem mom prijatelju Vladimiru Vitliću, koji je imao živaca da to odgleda:

 “I onda se on pojavio na malim ekranima naših TV prijemnika, bez srama i morala, sa procentima koje je delio kao novogodišnje konfete, a sve u cilju kupovine svoje slobode i vlasti našim parama. U svakoj njegovoj rečenici prepoznavala se ogromna količina straha. I mi i on znamo u kojem smo zlu živeli zahvaljujući njegovom političkom delovanju. Zato u petak u 18 časova izađimo na ulice srpskih gradova i pokažimo njemu i svetu da još uvek u ovom narodu ima dostojanstva.”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.