Imate dve krave…

“Drug moj, mnogo si sumoran od kako si se vratio. OK, komentari su dobri, ali nekako bojažljivi, bez vizije, bez trunke optimizma”, rekao mi je u sredu, na našem redovnom okupljanju u “Starom bunaru”, moj prijatelj i ispisnik Radivoj Mrđa. Pa me zamolio: Daj, napiši nešto da se slatko nasmejemo”…

Evo za vikend, jedna lepa objava sa Linkedina, na koju mi je još dok sam bio u Melburnu skrenula pažnju Mirina i moja najstarija ćerka Milena. Ona “tamo dole” ima visoku poziciju i odličnu platu u API (Australian Pharmaceutical Industries), pa je sasvim prirodno što se oduševila baš ovim nizom različitih objašnjenja šta se događa kad u nekom sistemu, organizaciji, državi… imaju dve obične krave:

SOCIJALIZAM: Imate dve krave. Jednu dobija komšija.

KOMUNIZAM: Imate dve krave. Država uzima obe i daje vam malo mleka.

FAŠIZAM: Imate dve krave. Država uzima obe i prodaje vam malo mleka.

BIROKRATIZAM: Imate dve krave. Država uzme obe, jednu ubije, drugu pomuze i onda mleko baci.

TRADICIONALNI KAPITALIZAM: Imate dve krave. Prodate jednu i kupite bika. Vaše stado se množi, a ekonomija raste. Prodate sve i od prihoda imate penziju.

PREDUZETNI KAPITALIZAM: Imate dve krave. Prodate tri vašoj javno kotiranoj kompaniji, koristeći akreditive koje je otvorio vaš zet u banci, a zatim izvršite zamenu duga/vlasničkog kapitala sa povezanom opštom ponudom tako da dobijete sve četiri krave nazad, uz poresko oslobođenje za pet krava.

Prava na mleko šest krava se preko posrednika prenose na kompaniju sa Kajmanskih otoka u tajnom vlasništvu većinskog dioničara koji prodaje prava na svih sedam krava natrag vašoj kotiranoj kompaniji. U godišnjem izveštaju navodi se da kompanija poseduje osam krava, uz opciju još jedne.

Ovo poslednje je moj apsolutni favorit, mada ništa manje interesantan nije ni niz kako se ponašaju korporacije u pojedinim državama:

SAD: Imate dve krave. Jednu prodate, a drugu prisilite da daje mleko kao četiri krave. Kasnije angažujete konsultanta da analizira zašto je krava uginula.

FRANCUSKA: Imate dve krave. Vi štrajkujete, organizujete nerede i blokirate puteve, jer hoćete tri krave.

ITALIJA: Imate dve krave, ali ne znate gde su. Najpametnije što možete da uradite je da odete na ručak.

ŠVAJCARSKA: Imate pet hiljada krava. Nijedna od njih ne pripada vama. Naplaćujete vlasnicima za njihovo čuvanje.

KINA: Imate dve krave. Imate tri stotine ljudi koji ih muzu. Tvrdite da imate punu zaposlenost i visoku produktivnost goveda. Uhapsite novinara koji je izvestio o stvarnoj situaciji.

INDIJA: Imate dve krave. Vi ih obožavate.

VELIKA BRITANIJA: Imate dve krave. Obe su lude.

IRAK: Svi misle da imate puno krava. Kažete im da ih nemate. Niko vam ne veruje, pa vas bombarduju i upadaju u vašu zemlju. Još uvek nemate krave, ali ste barem sada demokratija.

AUSTRALIJA: Imate dve krave. Posao izgleda prilično dobro. Zatvorite kancelariju i odete na nekoliko piva da proslavite.

GRČKA: Imate dve krave pozajmljene od francuskih i nemačkih banaka. Pojedete obe. Banke zovu da pokupe svoje mleko, ali ne možete isporučiti pa zovete MMF. MMF vam pozajmljuje nove dve krave. Pojedete obe. Banke i MMF pozivaju da pokupe svoje krave/mlijeko. Odlazite kod frizera!

I za kraj, čisto da i ja nešto dodam kako to izgleda u Srbiji. Najlakše je da ponovim onaj stari vic: Imate dve krave, jedna vaša jedna komšijina. Navijate da crkne njegova… Kasnije navijate da crkne i vaša, pa kad komšija dođe i zaiska mleko, vi se nacerite i kažete: “Neeema!”

Mada, kad bolje razmislim, možda bi se i na ovoj priči o dve krave mogla da uoči razlika u ponašanju najvažnijih aktera na ovdašnjoj političkoj sceni:

PREDSEDNIK SVEGA OVOGA: Ima dve krave, pa ih voza po Srbiji. Za jednu platio stranom investitoru…

PREMIJERKA: Ima dve krave, ali joj jedna pobegla…

BEOGRADSKA VLAST: Ima dve krave, pa im podiže spomenik. U toku rasprava koje boje treba da budu šare…

DEMOKRATSKA OPOZICIJA: Imala dve krave, pa ih u okviru privatizacije prodala čobanima…

DRŽAVOTVORNA OPOZICIJA: Zalažući se za povratak tradicionalnim vrednostima, nabavila dve svinje.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.