U mraku ničega nema

Zamolile me ovih dana kolege sa portala Direktno.rs da prokomentarišem trenutno stanje u srpskom novinarstvu, pa rekoh da o tome dosta govori činjenica da najmanje osmoro od deset naših koleginica i kolega neće znati da vam kažu ko je aktuelni ministar informisanja, još manje čime je on takvo zvanje zaslužio.

Mada, da budem iskren, o njegovoj prethodnici smo svašta slušali, ali to nije imalo nikakve veze sa aktulenim stanjem u ovom resoru, jer je u Srbiji već odomaćena praksa da su najbolji ministri oni koji se ne mešaju previše u svoj posao.

U tom smilu najrečitiji odgovor je stajao na crnim ekranima umesto programa televizija N1 i Nova u utorak 6. decembra: “Mrak u Srbiji bez medijskih sloboda”. I ja verujem da je “vreme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja”, kako je stajalo u njihovom saopštenju.

Svedoci smo da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, stalno prelaze „crvene linije“ kad je u pitanju sadržaj koji se prikazuje ne samo na televiziji, već i promoviše po većini ostalih medija… Jednom rečju, mrak!

“Toliko smo oslepeli da više ne vidimo ni medijski mrak pred nosom”, tako glasi aforizam mog prijatelja Ninusa Nestorovića. Za priču na tu temu već godinama je pravo vreme kad god da je započnete, ali za pesmu ipak treba pogoditi pravi trenutak.

Ne znam koliko će biti jasno, ali baš za neku ovakvu priliku, kad bi umesto bilo kakvog komentara valjalo “u debelo uho zabosti nežnu reč”, kako je pevao Majakovski, sačuvao sam pesmu proznog pisca, pesnika, aforističara, stendap komičara i rok pevača Miodraga Stošića pod naslovom “Mrak”:

Koračaš ulicom, moja mila

a svud oko tebe mrkli je mrak

koraci tvoji meki kao svila

u tebi nijedan sunčevi zrak.

Unazad svoje uzdahe brojiš

u tvojim očima mnogo je dima

to što ne vidiš, toga se bojiš

pitaš se čega u mraku ima?

Koračaj slobodno, vođena petlom

ne gužvaj šakom maramu belu

jer ja sam jednom upalio svetlo

i video u mraku istinu celu.

Nemoj da dišeš u tišini

neka te ne plaši tvoja sena

najstrašnije u mrkloj tmini

je to što u njoj ničega nema.

(…)

I koliko god te noćas plašili zvuci

ovoga davno zaspalog grada

taj drhtaj koji sada imaš u ruci

istovremeno je tvoja najveća nada.

Pre nego što kući budeš stigla

podari jedan ples ovoj tami

jer kada se ujutru bude digla

videćeš koliko smo u stvari sami.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.