Nije pala atomska bomba

Zemunci će večeras u sali Doma vazduhoplovstva (sa početkom u 19 časova) obeležiti stogodišnjicu rođenja Miodraga Dabižića (1922-2017), istoričara, pedagoga, horskog dirigenta, muzejskog radnika, autora mnogobrojnih novinskih članaka, knjiga i monografija posvećenih Zemunu i Srbiji.

Bio je osnivač Zavičajnog muzeja Zemuna, a upravo ta institucija bila je protkana njegovom energijom i dobronamernošću. Kako drugačije protumačiti podatak da je u vreme njegovog službovanja Zavičajni muzej u Spirtinoj kući bio najposećeniji od svih u sastavu Muzeja grada Beograda.

Oni koji pamte neka bolja vremena, kažu da je od osnivanja ove institucije, pa do 1987. godine neumorni profesor Mija, lično, bio vodič svakom odeljenju osnovaca ili srednjoškolaca koji su “ulazili u zemunski vremeplov”. Nije mu bilo teško, kako je pisao kolega Zoran Lj. Nikolić, da “subotom i nedeljom dođe do muzeja i da svaku priču prilagodi mladom posetiocu koji odatle treba da ponese dragoceno znanje i snažnu uspomenu na stare Zemunce”.

U jednom drugom zdanju prepunom istorije, onom iza Rosandićevih konja, u raspravi o budžetu za narednu godinu, prekjuče je poslanik Pavle Grbović govorio o “sramotno malim platama prosvetnih radnika”, pa je zamerio filadendron premijerki i malom od državne kase što se svako malo brane sa “a šta je bilo pre deset godina”…

“Dođe onda premijerka Brnabić i kaže, bez ironije, da je saglasna sa time da je plata prosvetnog radnika sramotno mala. Ali pre deset godina… Šta sad pre deset godina? Hoćemo da pitamo šta je bilo pre 25 godina, pa da poredimo te plate sa onima od pre deset godina. I dokle onda dolazimo? Šta ste vi? Jeste li vi hroničari istorije ili ste vi političari koji deset godina imaju neometanu vlast i zadatak da neke stvari u ovoj zemlji reše.

Deset godina potpune kompletne vlasti gotovo na svim nivoima, potpuno neometane, sto milijardi evra! Najmanje sto milijardi evra budžeta i vi posle deset godina dođete ovde i kažete da ljudi su koji su najvažniji resurs svake zemlje u katastrofalnoj situaciji jer je nešto bilo pre deset godina… Pa nije pala atomska bomba pre deset godina, pa da apsolutno ništa niste uspeli da uradite.

Prestanite više da prebacujete odgovornost na sve druge. Posle deset godina apsolutne vlasti, to važi i za vas i za bilo koju vlast sutra, ne postoji više argument prošle vlasti. Ne postoji, to je izlizano!”

I prilikom promovisanja sadašnje garniture u Nemanjinoj 11, lider Pokreta slobodnih građana je govorio na sličan način: “Slušajući ekspoze mandatarke Brnabić, stekao sam utisak da je verovatno i Noje neposredno nakon potopa sa manje drame govorio o prethodnom periodu, nego što ste vi govorili o periodu pre nego što je Srpska napredna stranka došla na vlast. Ispada da ništa u zemlji nismo imali, da smo umesto automobila jahali konje i magarce, da smo se lečili kod vračeva, a da smo učili u manastirima…”

Grbović je nedavno proslavio tek 29. rođendan, ali to nije prepreka da brani period sa početka ovog veka, kad je na vlasti bila politička opcija, iz koje je ponikla većina pripadnika njegove sadašnje koalicije.

S druge strane, ni Zemuncima niko ne može da zabrani da, makar večeras, baš u ime profesora Dabižića, upitaju šta je sa sada već istorijskom rekonstrukcijom Zavičajnog muzeja, još 2002. započetom, a neokončanom ni u onih deset dosovskih, ni u ovih deset naprednjačkih godina… Zadužbina porodice Spirta ima adresu Glavna broj devet, ali je za svaku vlast već decenijama u sporednoj ulici! Osim uoči izbora, pa je tako i proletos nedosanjani beogradski gradonačelnik obećao “svečano otvaranje zemunskog Zavičajnog muzeja” za septembar ove godine…

Ili je tamo možda pala neka “atomska bomba”?!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.