Bravo za Dunju

Toliko često slušamo o tzv. spirali nasilja, da smo vremenom počeli da prihvatamo zdravo za gotovo da je nemoguće, kad jednom počne, da se to ludilo zaustavi. A možda je dovoljno da mu se suprotstavi jedno jedino dete…

Priča ide ovako: Mirino i moje najmlađe unuče Dunja, sada već petakinja, stala je nedavno u odbranu devojčice iz njenog odeljenja, kojoj su se zbog nečega podsmevali i izrugivali. Ona je to ispričala svojoj majci, koja se nekoliko dana kasnije toplom porukom zahvalila Dunjinim roditeljima što su tako lepo vaspitali svoju ćerku…

Nobelovac Bertrand Rasel (1872-1970) se u jednoj radijskoj BBC emisiji 1959. obratio ljudima koji će na ovoj planeti živeti hiljadu godina kasnije (2959), iz koje vredi zapamtiti nešto što je nazvao “moralna poruka”:

“Ona je vrlo jednostavna. Rekao bih: ljubav je mudra, mržnja je glupa. U ovom svetu koji je sve čvršće povezan, moramo da naučimo da tolerišemo jedni druge. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da neki ljudi govore nešto što se nama ne dopada. Samo tako možemo da živimo zajedno. A, ako želimo da živimo zajedno, a ne da umremo zajedno, moramo da se naučimo nekoj vrsti milosrđa i tolerancije koja je apsolutno neophodna za nastavak ljudskog života na ovoj planeti.“

Naša Dunja bila je iznenađena što je njena drugarica, inače jedna od najboljih učenica u odeljenju, o svemu tome pričala svojim ukućanima. Za nju je to bilo “nešto što se svaki dan događa” i što “više nije mogla da gleda”.

Da bi se zaustavila spirala nasilja, ma gde se ona zavrtela, nije dovoljno samo reći “stop”. Treba imati i nešto snage, jer je najveća odgovornost na onima koji u nekom trenutku negde misle da su najjači. Od njih se očekuje da spreče, a ne da podstrekavaju nasilnike svih fela.

To je pokazao i trenutni ishod ove epizode, kako ga je opisala njena glavna junakinja: “Kaću više ne diraju, ali sad jure mene. Jedini im je problem, što sam ja i jača i brža od njih!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.