Škola „Omladinskih“

Prisećamo se ovih dana prerano preminulog Slaviše Lekića (1959-2021), pa se, kao i obično, pomenu „Omladinske novine“ (kasnije samo „Omladinske“, pa NON), zvanično glasilo Saveza socijalističke omladine Srbije, realno jedna od najboljih novinarskih škola u poslednjih pedeset godina. U kojima je i Lekiću objavljen autorski prvenac…

Sve je počelo 1979. godine, dolaskom Grujice Spasovića za glavnog i odgovornog urednika, da bi kroz prostorije preko puta „Madere“ i nedaleko od „Grgeča“ tokom pretposlednjeg decenije prošlog veka prodefilovala čitava plejada sjajnih novinara i urednika:

Božidar Andrejić, Zdravko Huber, Milan Bečejić, Slaviša Lekić, Miroslav Kos, Branka Krilović, Biljana Grozdanić, Mirjana Bobić, Zoran Pavić, Mirko Mlakar, Dragan Bisenić, Miodrag Pepić, Saša Vučinić, čak dvojica Dragana Todorovića, Zoran Medved, Srđan Dživdžanović, Snežana Bogavac, Zoran Stanojević, Dragan Stošić, Srđan Škoro, Goranka Matić, Bole Ćirović… Uz izvinjenje mnogima koje nisam pomenuo, mislim da se nikad više neće pojaviti generacija iza koje će ostati tako dubok trag u ovdašnjem žurnalizmu.

Mnogi misle da je nepostojanje takve „novinarske škole“ jedan od glavnih razloga za današnje stanje u novinarstvu u Srbiji. Ne znam samo koja je to „novinarska škola“ iznedrila ovoliko kadrova za „podguzne medije“, prorežimsku, udvoričku i, baš zbog toga, beskrupuloznu boraniju po tabloidima i umrtvljenim redakcijama sa nacionalnim frekfencijama?!

Gde se „uči“ sav taj prostakluk, sve do bezočnog laganja, na kom semestru se polažu kolokvijumi iz dupeuvlačenja, ko su im „profesori“, dokle će opravdanja da im „piše“ strah za radno mesto ili neku crkavicu od plate, neotplaćeni kredit ili očekivanje da im ispune neko obećanje?!

 

******************************

Umčari, 1980. godine, škola „Omladinskih novina“: Miodrag Pepić, Slaviša Lekić, Saša Vučinić, Dragan Todorović, Srđan Škoro, Vanja Bulić i Zoran Medved. Pepa sad živi u Valensiji, Saša u Pragu, Dragan je pisac i profesor u Engleskoj, a Medved je napravio solidnu karijeru u Sloveniji… Škoro je nesuđeni predsedsednički kandidat, a Vanja Bulić je i dalje – Vanja Bulić!

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.