Slomljeni nokat

Izgleda da jedna od najpopularnijih objava na Instagramu lepše zvuči na engleskom, pa je i kod nas uglavnom objavljuju u originalu: When things change inside you, things change around you too!

Kao ono, shvatili smo poruku nepoznatog autora, lepo zvuči, ali da je pošaljemo nekom drugom… Time se odlaže i prihvatanje njene suštine, da tek kad se promene stvari u nama samima, počinju da se menjaju i stvari oko nas.

U tom smislu pamtim jednu antologijsku objavu koleginice Jadranke Janković Nešić od pre neke zime. Elem, krenula ona kolima na posao, iz sporedne inače jednosmerne ulice treba da se uključi na glavnu saobraćajnicu, ali ispred nje desetak vozila. Stoje, rade “u leru”, niko ne trubi, niko ne ablenduje…

Jadranka izađe, priđe komšiji ispred, pita šta se događa, a on će iskreno: “Ne znam, onaj džip stoji tamo, na čelu kolone, već deset minuta!” “Pa, što neko ne upita u čemu je problem”, kaže ona, a njen sagovornik će tiho: “Niko nije lud, zar ne vidite kakva je to grdosija od auta, pa tamna stakla, možda je neko i upucan…”

Da skratim priču, ode moja prijateljica, usput primeti da su svi vozači u kolima iza džipa muškarci, kucne u staklo, otvori joj prozor uplakana devojka, tu negde oko trideset, sve na njoj doterano i firmirano, pa kaže da ne zna šta će i kako će, jer je slomila nokat i ne može “takva” na posao, a čekaju je gazda i neki važni klijenti… A na primedbu da mnogo kola čeka iza nje, ona je uzviknula: “Joj, izvinite, nisam ni primetila!”

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, sve vam je u ovih nekoliko redova: država, sistem, korupcija, simboli njihove moći i kukavičluk onih koje niko i ne primećuje… Zato, brate, sestro, nemoj da olako kačiš po društvenim mrežama misao sa početka ovog teksta.

Prvo bar malo razmisli o njoj!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.