Takvi smo mi

Moj prijatelj Miroslav “Dado” Hegenberger, Sarajlija koji već dve i po decenije živi u Kanadi, zadnja pošta Burlington u Ontariju, nedavno mi je rekao da “kako smo vremešniji, sve manje imamo živaca za stara izvinjenja, lažna objašnjenja, beznačajne razgovore i plitke ljude.”

Sa Mitrovdanom je počela “sezona slava”, na kojima će se mnogi uveriti u valjanost još jedne opaske mog dragog “Kanadera”: “Balkan nema uragane, nema vulkane, ni tornada, ni cunami… Od prirodnih nepogoda imamo samo budale, i to na svakom koraku.”

Najbolji način da ih izbegnete ili bar na trenutak ućutkate je da im povlađujete i značajno klimate glavom, uz jedan jedini komentar: “Takvi smo mi”. To je ono što je sjajni humorist i satiričar Miodrag Stošić opisao kao “Naš svet”. Pa onda krenete…

“Takvi smo mi. Jedemo u krevetu, vodimo ljubav u kuhinji. Čitamo na WC šolji, veliku nuždu vršimo u Narodnoj biblioteci. Čitamo sa telefona po restoranima, jedemo pljeskavice i ćevape na Sajmu knjiga. Pijemo po sahranama, u kafanama plačemo…

Komšijama nas nazivaju prodavci koji nas vide prvi put u životu. Ljudima koji žive na spratu pored nas potpuni smo stranci.

Fotografišemo se u bolnicama, na svadbama smo tužni i nije nam do slikanja. Krstimo se ispred televizora, u crkve idemo da gledamo javne ličnosti.

Spaljujemo zastave po utakmicama, u ugašenim fabričkim halama igramo fudbal.

U banke idemo da razgovaramo, u parkovima dajemo novac. Dajemo ogromne pare za veštačke suze, plačemo zato što nemamo para.

Najiskrenije reči pišemo na zidovima javnih toaleta, a dnevne novine nam služe da obrišemo dupe. Ipak, najstrašnije od svega je što živimo u svetu u kojem smemo da kažemo sve. Osim istine.”

Bićete iznenađeni koliko će se prisutnih veoma brzo složiti sa vama. Takvi smo mi!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.