Više od metafore

Politika me se tiče koliko me dotiče. A mnogo me dotakla, i po pitanju nazovi restitucije, pa preko kolena privatizacije i tako redom…“, napisala je u ponedeljak moja prijateljica Mira Krtinić ispod komentara o besmislenim naslovima tipa „spavaćemo sat duže“.

Tim povodom javio se i kolega Milorad Ćosić, da podseti na svoj aforizam: “Ako narod stalno spava, nikad mu neće svanuti bolje sutra!”

Gospođa Krtinić je, međutim, postavila i nekoliko pitanja, na koje ne bi trebalo da odgovaraju samo kolumnisti i aforističari: „Ako kontam da mi imamo sat duže kao poklon, kako se računa ovo vreme od 3. aprila do danas, od izbora do formiranja raznoraznih ministarstava? Da li je to prazan hod? Zagrevanje pred start? Ne znam definiciju tog vremenskog prostora.“

“Na prvu loptu” odgovorih da je period od 3. aprila do pre neki dan najsličniji onom vremenu kad auto radi “u leru”. Ne kreće se, stoji u mestu, samo zagađuje okolinu i troši sve skuplje gorivo… Jedino što u ovom našem slučaju taj “ler” traje mnogo duže, jer niti je bilo šta moglo da se odluči prvoaprilskim izborima, niti je bilo šta završeno promovisanjem ove marionetske vlade.

Metafora sa “lerom” ipak nije tako jednostavna. Mnogo je važnije što se pri takvom stanju i radu motora veoma često pokažu gotovo svi siptomi ozbiljnijih kvarova. Od toga da automobil vibrira, podrhtava, trza ili “štuca” do situacija kad počinje da dimi ili “sam dodaje gas”.

Već na prvi takav signal, mnogi bi požurili kod majstora, ali kad to isto imamo u državi, u kojoj se neprestano podstiču razne vibracije i trzavice – to ne žele da vide. Možda i zbog dima koji stvara, jer nije važno što auto stoji u mestu, važno je da naš “genije za vožnju” sve to “može i vezanih očiju”.

I pri tome “sam dodaje gas”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.