Na granici razuma

“Došla sa odmora, smrskao joj glavu”, “Rođak obljubio maloletnu sestričinu”, “Žena brutalno pretučena na Kalemegdanu”…

Ako sam na trenutak i razmišljao da neće biti aktuelno pisanje o nasilju nad ženama (komentar “Voajeri i sudije” poslao sam u nedelju sabajle), već iste večeri je pregled naslova na našem portalu bio dovoljan da me potpuno razuveri. To je tema kojoj ovde, izgleda, nema kraja, gotovo da u svakom satu negde neki bilmez silom “rešava problem”, koji prevashodno ima sam sa sobom…

Tako mi se, na žalost, pružila prilika da pomenem i poruke dve hrabre žene, za koje u jučerašnjem tekstu nije bilo dovoljno prostora, a nisam želeo da ih previše skraćujem.

“Dođi frajeru mene da tučeš! Čekam te na liniji razuma i zakona. Dođi, da mi kažeš koliko su ti teški kompleksi, da ti olakšam obrazima teret balkanskog dečaka. Neću bežati, čekam te ovde gde prestaju polovi, gde počinje samo goli život da se računa, gde možeš da biraš, srce ili glava. Hajde mangupe, neću zvati u pomoć. Neću te udostojiti besplatnih obroka i pobedničkog pokliča istih takvih, hrabrih i odvažnih, što su čast dedova branili ubijajući žene”, napisala je Jovana Nikolić iz Niša.

Spremnost na samoodbranu, tako što će određene likove nazvati pravim imenom, glavni je moto i teksta Beograđanke Jelene Milenković, (objavljenog u maju 2020. godine, ali ovih dana veoma deljenog):

“Postoji posebna vrsta ljudi, kojima se obraćam sa: ‘Vidi, majmune’. E pa, vidi, majmune! To što je idiot ubio ženu koja ga je ostavila i našla nekog drugog, bez obzira da li se razvela ili ne, nema opravdanje ni u najluđim snovima. Ako si ti koji misliš da je žena (muž, takođe) lična svojina, vrati se u pećinu i lovi zečeve, brsti travu ili slično.”

Prava reč je često ubojitija od puške!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.