Tvoj metak još putuje

Ne poznajem lično koleginicu Snežanu Čongradin. Već tri godine smo prijatelji na Fejsbuku, gde oboje imamo po više od četiri hiljade pratilaca, a čak 424 „zajedničkih prijatelja“. Od kojih su mnogi zabrinuto reagovali na najnoviju radikalsku hajku protiv ove hrabre novinarke „Danasa“.

Ne bih da reklamiram aktuelna ostvarenja iz istog brloga (knjigom slične gramaže, stila i beskaraktera targetiran je i kolega Milojko Pantić), pa ću poput Bojana Tončića samo podsetiti na neke od prethodnih naslova: “Haški denuncijant Tomislav Nikolić”, “Portparol lopovske stranke Aleksandar Vučić”, “Srpski baron Minhauzen Aleksandar Vučić”, “Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića”, “Sanaderova mačkica Aleksandar Vučić”, “Hrvatski ustaški plaćenik Serž Bramerc”…

“Snežana Čongradin je jedna od retkih osoba sa kojom sam ovde bio godinama ‘prijatelj’, pronalazio sebe i svoje stavove u njenim člancima, pratio njen rad i objavljivao sve njene aktivnosti, iskreno me kupovala svojim pisanjem i ženskom lucidnošću i urbanim stavovima kojima se mnogima zamerala.”

Zaista moram da cenim ovo što je napisao Miroljub Prvulović, koji je stao u Snežaninu odbranu, iako ga je ona “iz nekih njenih razloga” prošle godine – blokirala. Nije vreme za lične sujete i zlopamćenja, zlo koje već tri decenije drži Srbiju kao taoca podjednaka je pretnja svim dobronamernim i zdravomislećim ljudima, bez obzira čime se konkretno bave.

To je do bola precizno primetio Snežanin i moj prijatelj Igor Mihaljević: “Ukoliko mislite da će Snežana primiti svaki metak zla, pa i onaj namenjen vama, to se naravno neće desiti. Bez imalo sarkazma i patetike, svako od nas je Snežana Čongradin, razlika je samo što tvoj metak zla možda još putuje, a možda te je već pogodio a da to ne znaš!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.