Injekcija pelinkovca

Povodom najnovijih napada radikalskog gurua na koleginicu Snežanu Čongradin, niko razuman ne bi smeo da umanjuje opasnost za demokratske institucije i slobodu medija od tolerisanog trbuhozboravštva nekadašnjeg idola predsednika svega ovoga. Iako smo na njegove izlive fekalija već navikli, za društvo u celini još je pogubnije delovanje onih koji su se na to navukli, pa sad sami na sličan način razvrstavaju ličnosti na javnoj sceni.

Tako je izvesna tviterašica koja kaže “identifikujem se radikalno nacionalno samo da nerviram one što mrze svoj narod, a inače sam urbana i kul”, sasvim “urbano” sastavila spisak istaknutih novinara koji nemaju završen fakultet, upitavši “kakvu oni elitu glume u ovom narodu?”

Reakcije očekivane, botovi odobravali i dodavali (ovaj “srbomrzac” vam promakao), razumni se gnušali i oduzimali (neki imaju visoko obrazovanje), prvi pretili (neće im trebati fakultet za ono što ih čeka), drugi se pitali da li bi bilo “poštenije” da su kao mnogi iz vrha naprednjačke kamarile kupili diplome na nekom štrćprć “univerzitetu”…

Bez odgovora je ostalo samo pitanje zašto se svaki kritički angažman automatski obezvređuje floskulom “napadaju sopstveni narod”, što je, of course, predsoblje “izdaje”…

A za dublju analizu je nešto što provejava kao “sasvim normalno”. Živimo u vremenu kad je kupovina diploma već narodni običaj, samo pod uslovom da se ta praksa ne raširi u inžinjerstvu ili medicini.

Ne bih da mračim, ali ovih dana sam čuo priču kako je neka konobarica sa “ubrzanim tečajem” za medicinske sestre preko noći primljena u jedan beogradski dom zdravlja, da bi u nekom od prvih izveštaja sa terena napisala kako je “pacijentkinji dat pelinkovac”. Njoj to kao penicilin, razlika samo tri, četiri slova.

‘Ajd, živeli!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.