Voajeri i sudije

U Srbiji je tokom 2020. od muške ruke stradalo 20 žena. Lane je ta neslavna brojka premašena sa još dva ubistva (ukupno 22), dok je u prvoj polovini ove godine tragični ishod imalo najmanje 13 slučajeva nasilja u porodici. Najmanje, jer su uračunati samo oni slučajevi o kojima su izveštavali mediji…

Istraživanje “Nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru” pokazalo je da u više od 70 odsto slučajeva nije bilo nikakve prijave zvaničnim organima. I zbog toga je krajem minule sedmice vest dana bila presuda kojom je, posle više od šest godina Zoran Marjanović osuđen na četrdeset godina robije zbog “veoma svirepog i brutalnog” ubistva supruge Jelene.

Taj slučaj je, jer je žrtva bila poznata pevačica, najcrnji primer “relativizacije, umanjivanja problema i iznošenja nepotrebnih detalja, čime se utiče na to da javnost ne ume da prepozna nasilje, ne ume da reaguje, ne vidi razmere problema i postaje istovremeno voajer i sudija”.

“Uloga medija je da iznosi statistiku, da govori o slučajevima koji su od interesa za javnost, ali na način da čuva dostojanstvo žrtve, da pruži informacije i edukuje i javnost i žrtve“, saopštile su tim povodom koleginice Maja Čečen, Jovana Gligorijević i Sanja Pavlović iz Grupe NPN.

Presuda je prvostepena, ne budimo naivni, ovaj rijaliti će još potrajati… Jedino što niko neće pominjati odgovornost onih koji su od okrivljenog supruga napravili medijsku zvezdu. Pre samo dva meseca Zoran Marjanović je uslikan kao “vip” zvanica na proslavi rođendana jednog tabloida, što je ovekovečeno i na sajtu televizije za ružičastu stvarnost. Koja mu je pre toga omogućila da uđe u najgledaniju emisiju i danima “pere” sopstvenu biografiju…

Dobro je što sud voajerske javnosti, bar za sada, nije bio presudan!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.