Na sopstveni račun

“Ako ne umeš da se smeješ na sopstveni račun, biće mi drago da ja to učinim za tebe”, vođeni rečima legendarnog Gruča Marksa stotinak pisaca, aforističara, karikaturista i slikara pripremili su još jedan trobroj “Ježa”.

Namučio sam se ovih vrelih julskih dana da pronađem neki od “boljih kiosaka”, gde mi mrzovoljne prodavačice neće slavodobitno odbrusiti “mi to ne primamo”. Zato ovaj zapis nije reklama, već podsećanje na fenomen koji se već godinama održava zahvaljujući njegovim saradnicima, ali i entuzijazmu dvojca bez kromilara Slobodan Filipović – Radivoje Bojičić.

Pošto priče ne vredi da prepričavam, a karikature da opisujem, iz ovoletnjeg “Ježa” (broj 3166, 3167, 3168) preneću samo nekoliko aforizama, što bi rek’o Ljubomir Ilić: “Gađam ih aforizmima. Neću da trošim jaja na mućkove”.

“Učili smo se na greškama. Svaka naredna nam je veća od prethodne.” (Zoran Tucaković); “Postoji jedna adresa za sve. Na njoj je pogrešan čovek.” (Željko Marković); “Srbija je mala i sve državne poslove može obavljati jedan čovek.” (Miodrag Lazarević)…

“Kupili smo pasulj, šećer, brašno… i više ne moramo da gledamo u televizor i smejemo se predsedniku, premijerki i ministrima. Gledaćemo u pasulj i slatko ćemo se smejati k’o ludi na brašno.” (Dragoslav Mitrović); “Naslov u novinama: ‘Ministarku odžeparili na ulici’. Kako došlo, tako i otišlo.” (Aleksandar Stojadinović)…

“Na dobrom smo putu da se vratimo korenima. Već smo spali na niske grane.” (Radmilo Mićković); “Dinar je toliko bezvredan, da ga nismo vadili ni kad ga je dete progutalo.”(Željko Jovanović)…

I ovaj broj “Ježa” će vam pomoći da proverite koliko je u pravu Ninus Nestorović: “Jedni kažu da smo duboko potonuli u govna, a drugi da nismo ni kročili u njih. Istina je negde na sredini.”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.