Most za Pelješac

Kad se sve sabere, čak i kad smo imali porodični plac u Petrovcu na moru ili u ovom veku zaređali odlaske u Grčku, najčešće sam letovao na Pelješcu. Kao dete sa roditeljima, kao momak sa drugarima, kao porodični čovek sa suprugom i decom… ukupno dvanaest puta, uglavnom u Trpnju i oko njega.

Do svojih odredišta smo stizali ili trajektom iz Ploča, koje su se tada zvale Kardeljevo, ili uskim putem od Stona kroz poluostrvo, sve do Orebića i trajekta za Korčulu. Još prepričavamo jedno leto kad nam je stradao menjač pretovarenog “fiće” iznad mestašca Trstenik, pa smo desetak dana kampovali na vrh brda, deca i ja silazili autostopom na plažu, a moja Mira čuvala šator i spremala večeru…

Ili, kad smo jedne godine krenuli u kamp na Divni, jednoj od najlepših plaži na Jadranu, pa kod Dube sreli prijatelje Zdenku i Zoću i onda te i naredne godine tu letovali sa njima. U porodične anegdote spade i priča iz tog kampa, kad nas je stariji bračni par iz Novog Sada zamolio da gleda kako sve to, šator, stolice, dušeke, posuđe, mali televizor… pakujemo na i u pomenuto vozilo, a njih dvoje imali “taunus” i prikolicu i opet im malo.

Naš Pelješac je i selo Gornja Vrućica, pet kilometara od mora, gde smo spavali u kući Balda Jurišića, a “fićom” odlazili na plaže.

U Trpanj smo moj kum Branko, najbolji drug Dadica i ja otišli jedne zime u studentsko odmaralište, poznato kao “Vatikan”, baš kad je otvorena diskoteka koju je projektovao genijalni Peđa Ristić. A u čuvenom kampu čukaričkog DTV “Partizan” nas trojica, plus Lale Vasić, upoznali smo i za sva vremena ostali prijatelji sa sarajevskom rajom, prvom petorkom KK “Omladinac”, Tomo, Žiga, Malik, Dado i Čapa…

Bilo je to neko vreme kad nam za Pelješac nije trebao nikakav most. Nosili smo ga u našim srcima!

#pelješac

Na slikama: Sa drugarima iz mladosti, Trpanj 1971. i sa porodicom na plaži Divna, deset godina kasnije

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.