Kad će kraj rata…

“Treći svetski rat je počeo. Mi se uključujemo čim završimo drugi!” Najmanje desetak ljudi poslalo mi je ovu više nego aktuelnu dosetku, ali je mene posebno obradovala kad je stigla sa prelepog ostrva Kaprije kod Šibenika, od mojih prijatelja Dragutina i Dinke Rajak.

“Svi znaju svrhu, cirkus na vrhu”, malo ću da parafraziram Balaševića, zbog tračka nade da ono što se na ovim prostorima servira kao zvanična politika više nema prođu među običnim ljudima “od Mure pa do Morave”. Ovaj drugi legendin stih sam korektno preneo, iz straha da će nam na kraju za međusobno prepoznavanje ostati samo geografija.

Sve ostalo, a naročito istorija, a posebno najnovija, biće podvrgnuto proizvoljnim tumačenjima, od kojekakvih televizijskih “analitičara” do najglasnijih u lokalnom bircuzu. Kako to izgleda kad se baljezganja prvih spuste na teren drugih, ispričao mi je moj prijatelj Duško, koji lepši deo godine provodi na očevini u jednom selu, gde u krugu od pet kilometara ima još samo dvojicu komšija:

“Jednog retko viđam, a ovog drugog izbegavam. Za njega sam ja bio i ostao ‘izdajnik’ jer sam se tokom devedesetih borio protiv Miloševića. Moje argumente i objašnjenja ne želi ni da čuje, a kad njemu ponestane papagajskih rečenica iz televizora hoće i da me udari. Nije šala, bukvalno je to učinio nekoliko puta!”

“U ratu, pored velikih razaranja na vidljivim predmetima, još veća i teža su ona u ljudima i među ljudima, koja tek pojedinci i tek postepeno počinju da sagledaju i shvataju. Ta razaranja svlače i poslednju masku sa čoveka, prevrću njegovu unutrašnjost i izbacuju na videlo neočekivane osobine; ona pomeraju prilike u porodicama i menjaju osveštane društvene norme i odnose”, napisao je Ivo Andrić po završetku onog rata.

Koji ovde još traje…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.