Nismo to potpisali

Iz organizacije “Kreni-Promeni” najavili su da će danas (sreda, 6. jul, u 11 časova) predati 206.000 potpisa građana Srbije Regulatornom telu za elektronske medije. Tom prilikom će ispred sedišta ozloglašenog REM-a (Trg Nikole Pašića 5) organizovati performans “Kultura nije na prodaju”.

Sigurno je da nisam jedini od tačno 206.699 potpisnika kome je zasmetalo svojevrsno ublažavanje ove priče, jer smo podržali nešto daleko konkretnije: “Zahtevamo da se televizijama Pink i Happy ne dodele nacionalne frekvencije.” Kratko i jasno. I tačka!

Pravi povod bila je činjenica da se tokom ovog avgusta, nakon punih 16 godina, ponovo dodeljuju nacionalne frekvencije televizijama u Srbiji. Konkurs je raspisan za samo četiri TV, u međuvremenu je konkurisalo njih 14. U “Kreni-Promeni” nemaju dileme koga će REM izabrati, bez obzira što su dosadašnje korisnice ovog nacionalnog resursa “imale maltene nula odsto kulturnog, dečjeg i naučnog programa, dok promovišu prostakluk i nasilje, crtaju mete…”

Pink 5.309 prekršaja, Happy 3.343. Tih 8.652 prekršaja nije samo broj, to su pretučene žene, pištolji, noževi, voditeljke koje se čupaju, oglasni prostor mimo pravila na uštrb kulturnog i programa za decu…

“To je sav onaj neprimeren sadržaj koji gledaju naša deca, dok REM u najboljem slučaju odredi novčanu kaznu koju ove televizije sa lakoćom saniraju novcem koji zgrću” – poručuju iz “Kreni-Promeni”. A tu je i tzv. “informativni program”, od jutra do sutra, sve u slavu dela i lika svega ovoga predsednika…

U Srbiji se nikad ništa nije promenilo parolama tipa “Lepše je sa kulturom”. Zato je najbolje da se resetujemo na početno podešavanje, a ono glasi, ako neko nije zaboravio: Zahtevamo da se televizijama Pink i Happy ne dodele nacionalne frekvencije!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.