Podmornica u Beogradu

“Podmornica br. 25 na tajnom zadatku, isplovila po planu, bez većih problema.” Automobili u vodi, do brisača. Pešaci gacaju po garaži kod “Arene”. “Nije Miljacka, ali jeste Sarajevska”. Poplavljen autoput kod Gazele. Beograd, 21. vek, godina 22. MUP saopštava da je više od sto ljudi evakuisano iz poplavljenih vozila i objekata. A bilo i požara…

Žena se krsti u autobusu amfibiji. “Rešio novi gradonačelnik da svi imamo bazen.” Raskrsnica Jurija Gagarina i Ivana Ribara, dve lepe devojke u vodi do butina, kraj poplavljenih kola, niko da stane. “U bloku 63 potop, u bloku 61 nema struje – Mir, stabilnost, Vučić.” Bežanija, momak vozi kajak po ulici…

Procurila mi preksinoć voda iz laptopa. Stotine objava o poplavama iz svih delova grada, kao da smo u Obrenovcu 2014. Na to podsetila i Anja Mijović: “Nema dva dana kako je Čučković post’o menađer, a viđu, Beograd već potopljen. Eh, šta ti je profesionalac!”

Najjača slika ipak, sve i da je fotomontaža, ulaz u Mesni odbor naprednjaka na Altini, voda do iznad kvake, Vučiću (na posteru) do grla. To je na svoj način komentarisao i Siniša Kovačević: “Šta ćete kad sve velike reke napunite govnima, sve male gurnete u cevi, isušite sva jezera i posečete sve šume, srušite sve predratne vile i sazidate staklene kurton kule, sva deca pobegnu, date svu zemlju i rude strancima a vi odete daleko…”

Svi tvituju, retvituju, lajkuju, komentarišu… A niko da se seti da je Nikola Jovanović, noćna mora nove gradske uprave, još pre deset dana sve predvideo: “Beograd ne ulaže u glavnu infrastrukturu: onu podzemnu. Kišnu i fekalnu kanalizaciju, vodovodne cevi, odvode, pumpe, retenzije… Političarima nije interesantno to što je ispod zemlje, jer se ne vidi na TV i nema sečenja vrpce. Vidi se samo kad je problem – a onda je kasno!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.