Pet koski za vikend

Prva udarna tviteraška divizija imala je ovog vikenda ofanzivu na najmanje pet “socijalnih destinacija”, uz punu podršku pratećih bataljona sa ostalih društvenih mreža.

Predsednik svega ovoga upis’o fakultet da ispuni “dečački san”, njegov omiljeni opozicionar izlup’o teniskim reketom vlasnika neke klinike za fizikalnu terapiju, njegov omiljeni opzicionar u nastajanju izlup’o se na nekoj bočnoj televiziji a to preneli svi prorežimski tabloidi, njegov omiljeni zamenik gradonačelnika pobrk’o Sjenicu i prestonicu, a napadnuta je i čuka na kojoj čuči njegov omiljeni “prof. dr brzi Gonzales” i čeka da postane Maja mesto Maje…

Ne bih da bilo ko pomisli da se slažem sa njegovim omiljenim marketinškim stručnjakom koji je nedavno predložio ukidanje svih društvenih mreža u Srbiji, ali zaista žali Bože energije, duha i znanja (posebno u video i foto-montažama) izgubljenih na bilo koju od ovih pet vikend “tema dana”.

Živimo u državi koja otvoreno srlja u diktaturu, bezočno laganje i imitaciju institucija, u vreme kad su urušeni i zdravstveni sistem i poverenje u njegove perjanice, a predstoji nam i ozbiljna ekonomska kriza, da je prosto neverovatno što toliko zabrinutih, pametnih i dobronamernih ljudi na najobičnije budalaštine troši energiju, vreme i volju da se nešto promeni!

Napisao sam svojevremeno priču za „Jež“ o čoveku koji je zamenio život sa svojim kućnim ljubimcem, kad je shvatio da je lajanje jedino što može da učini ako vidi ili čuje nekog ili nešto što mu nije po volji. Prvo je pomislio je da je neka prednost pasjeg života mogućnost da se oglasi kad neko galami bez veze ili kad nešto zasmrdi, ali je ubrzo shvatio da oni protiv kojih laje to jednostavno reše običnom „koskom“. Svaka dva, tri dana, a nekad i češće, bace mu nešto čime će se zamajavati u nekom budžaku, da bi tek kad je počeo da živi kao pas ukapirao da kad ima nešto u ustima niti laje, niti ujeda. Dok glođe tu njihovu kosku ne primeti ne samo da nije ni pisnuo, nego da nije ništa ni pojeo. A i koska je obično veštačka!

Balašević je svojevremeno pevao da “taj orkestar stari nema pojma u stvari”, jer “večito peva svoje tra-la-la-la”, ali izgleda da u poslednje vreme nije “za publiku dosta jedan jedini šlager”! Istina, i dalje slušamo besomučno “samo ja, pa ja, o tako pametan, i tako postojan”, ali lajanje nezadovoljnih povremeno treba rasporediti i na ostale članove njegovog “benda”.

Za koji je audicija uveliko u toku!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.