Sve “julske vatre 2020”

Napisah juče da ovaj “julski ustanak 2020” predstavlja “nemoguću slagalicu”, pokušavši da naznačim bar četiri osnovna razloga nezadovoljstva građana, samim tim i motiva za protest, od kojih svaki podrazumeva neke drukčije zahteve i metode delovanja.

Tim povodom nekoliko kolega, prijatelja i redovnih čitalaca mojih komentara skrenulo mi je pažnju na apel koji je kolegama pripadnicima policije uputila jedna časna i hrabra žena, policijska službenica Tamara Nikolić.

Ne bih da istražujem verodostojnost ove poruke, tim pre što je očigledno da je nisu pročitali oni koji su prethodnih večeri iživljavali nad svojim sugrađanima, komšijama, možda i rođacima, školskim ili drugarima iz kraja… Zbog toga deluje nerealno i očekivanje da će njene kolege “zajedno sa narodom, raskrinkati i uhapsiti one koji su  ubacili svoje plaćenike i huligane da gađaju policiju kamenicama i provociraju sukobe”.

Znatno veću pažnju mojih prijatelja privukao je u “Tamarinom apelu” policijski precizan popis najvažnijih grupa nezadovoljnika, koji se u zemlji Srbiji zbog nečega bune protiv sadašnjeg režima i predsednika svega ovoga, kao vrhovnog uzurpatora svih ingerencija i institucija.

Uz molbu kolegama “ne naskačite na narod, koji vas ničim ne napada i s pravom protestuje”, ona je lepo složila sve, napisavši da su na ulicama oni koji neće migrante, neće reke u cevima, neće prisilnu vakcinaciju, neće da decu leče SMS porukama, neće da rade za minimalac, neće da ispraćaju decu iz Srbije, neće da botuju za sendviče, neće lažne diplome, neće falsifikovane doktorate, neće da im bebu ukradu u porodilištu, neće pedofiliju, neće da predaju Kosovo, neće da iznevere ratne veterane…

Ukratko, po njenim rečima – “neće da trpe izdajnički režim”! Sigurno je da je ovo evidentiranje demonstranata u dobroj meri koncipirano da “dirne u živac” one koji mnogo toga vide “po službenoj dužnosti”, ali sve više ne mogu ili ne smeju da reaguju, kao što je jasno da veliki broj mirnih građana izražava nezadovoljstvo zbog svega što nam se događalo u vezi sa aktuelnom pandemijom, najavljenim uništavanjem košutnjačke šume ili mnogobrojnim vesićevskim urbahanalijama…

Ukratko, po mom mišljenju, spisak nevolja zbog kojih gore “julske vatre 2020” je sve duži, pa je sasvim logično što su se, uz sve to, pojavili i likovi poput onog što ga zovu “Nevolja”, sa zadatkom da sve obesmisle i kompromituju!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.