Dan za šetnju

Današnji dan (10. septembar) Planinarski savez Srbije je proglasio za Dan pešačenja, pa se u tom smislu na sve strane organizuju posebne ture, uglavnom po brdovitim terenima. Inače, Međunarodni dan pešačenja je 15. oktobar, još od 2004. godine, ali pošto kažu da je zdravo svakodnevno lagano šetati bar pola sata – nije loše da to učinite i danas, i narednog meseca.

Danas je subota, što u uspomenama mnogih nezadovoljnika stanjem u državi i svevlašćem predsednika svega ovoga budi prijatne uspomene na subotnje šetnje u zimu 2018/19 i kasnije, sve dok „najsmešniji virus na svetu“ nije iskorišćen za razbucavanje svake pomisli da se na taj način može izraziti drukčije mišljenje o ovom naprednjačkom „zlatnom dobu“.

Prva šetnja bila je u subotu 15. decembra 2018. godine, najmasovnije su bile pod parolom „jedan od pet miliona“, duh protesta i probuđena energija naroda raširili su se po svim značajnijim gradovima i varošima u Srbiji, pamte se nadahnuti govori akademika, glumaca, novinara… Iz tih vremena sačuvao sam jednu objavu lika koji tvituje pod firmom „Crveni baron“: „Možda šetnja ne znači da ćemo odšetati u slobodu, ali prestanak šetnje sigurno znači odlazak u mrak!“

Mrak je danas sve gušći, ali ja, poput mnogih učesnika tih subotnjih šetnji, ne pristajem da mi „svetlo na kraju tunela“ bude međusobno prepucavanje naprednjačkih vedeta, svedočenja zaštićenih kriminalaca, niti protest prevarenih učesnika „Europrajda“, niti skandiranje iz Praga dok košarkaši daju izjave za RTS, neću da me od zla televizije za ružičastu stvarnost brani nekakav prasac koji je slavu stekao na zaglupljivanju dečurlije…

Zabole me za sve pristiske iz sveta, neću da brojim čaše i procenjujem valjanost hoda predsednika svega ovoga. 
Hoću da nešto uradimo mi sami!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.