Dan za dva ustanka

“Čak i pokvaren sat dva puta dnevno pokaže tačno vreme”, rekao je britanski matematičar i kriptograf Alan Tjuring, čovek koji je razbio čuvenu “Enigmu”, sistem šifara nemačke mornarice u Drugom svetskom ratu.

Ima tako i nekih datuma, koji iz godine u godinu pokazuju možda ne tačno, ali ono sigurno kakvo je vreme u kome živimo. Takav je, na primer, jučerašnji, Sedmi jul.

Svojevremeno slavljen kao Dan ustanka naroda Srbije, u znak sećanja na Ivandanjski vašar 1941. u Beloj Crkvi kod Krupnja, kad je Žikica Jovanović “Španac” iz pištolja usmrtio Bogdana Lončara i Milenka Brakovića, žandarme iz obližnjeg sela Zavlaka. Jedna od glavnih primedbi antikomunistički nastrojenog sveta bila je da tog dana nije počela organizovana borba protiv fašizma, nego je, već po tradiciji, “Srbin pucao na Srbina”.

Pre dve godine, imali smo kratkotrajan sedmojulski ustanak građana Srbije, zapamćen po tome što je opet Srbin udario na Srbina, bez obzira što se kasnije pokazalo da su se sukobili žandarmi u uniformama sa policajcima u civilu.

Taj igrokaz pred Skupštinom, ako niste zaboravili, poslužio je da se u korenu saseče ideja o opštem protestu zbog načina na koji je aktuelna vlast vodila državne poslove u prva četiri meseca korona pandemije. Od “najsmešnijeg virusa” do vanrednog stanja i ograničavanja kretanja, od lažnih brojki do dramatičnih akvizicija respiratora…

Tih dana se pokazalo da u Srbiji predsednik svega ovoga nema pravog protivnika osim realnog života. Ostao je samo on vs. narod! S jedne strane on sa pomešanim nadležnostima, s druge, kako je tim povodom pisala koleginica Vesna Mališić, pomešana nezadovoljstva.

Zbog toga je, jer su se prvi put (i za sada jedini) u minulih deset godina pobunili i “njegovi”, sve okončano brže nego što je počelo!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.