Dve priče o koroni

Gospođa Vesna Bogunović, sa kojom imam 454 zajednička prijatelja na Fejsbuku, požalila se da boluje od 13. septembra, a da su tek sedam dana kasnije ustanovili da je pozitivna na korona virus. Pre toga bila i u Urgentnom centru, rekli joj, ništa strašno, nek sačeka dok joj ne bude lošije.

U utorak je otišla u “kovid ambulantu” Doma zdravlja u Knez Danilovoj, gde je neki doktor koga nikad ranije nije videla obavljao preglede i “pozitivnih” sa visokim temperaturama i onih sa blažim simptomima…

“Sve bez krvne slike, bez snimka pluća, bez bilo kakvog izveštaja, svima propisuje antibiotik “panklav”, koji se baš ne preporučuje kod virusnih infekcija”, tako je naša sugrađanka opisala “pregled” u zdravstvenom sistemu, kojim se upravo ovih dana diče naprednjački favoriti.

I dodala: “Molim za ORL pregled jer imam bolove u uhu, doktor kaže ‘kad prođe karantin idite kod svog lekara da vam zakaže pregled’. Bože, ima li te…”

Nekako u isto vreme, baš u nedelju 13. septembra, Mirin i moj unuk, sada već 14-godišnji Petar požalio se na malaksalost i imao visoku temperaturu. Idućeg prepodneva mu je urađen PCR test i utvrđeno je da je “pozitivan”.

Odmah su mu odredili terapiju i za isto popodne zakazali analizu krvi i snimanje pluća. Iste večeri javila se njegova školska doktorka, koja je automatski obaveštena o novonastaloj situaciji, ali i da utvrdi stanje njegovog brata Filipa.

“U trenutku kad nam je stigao rezultat testa ušli smo u sistem. Sve je povezano, kome god da se javiš odmah zakažu pregled i kompletne analize. Za nas je to naučna fantastika”, napisala je njihova majka, koja je krajem marta pre sedam godina odlučila da bolji, mirniji i organizovaniji život potraži u Dubaiju.

A u utorak je naš Peki pikao fudbal u njihovom dvorištu!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.