Grašak za Pekija

U zanimljivu raspravu, sa potpuno oprečnim stavovima, upustiše se pre neko veče Seka Sablić i Andrej Ivanji na tribini „Zagađenje Beograda i Srbije – od ideologije do ekologije“. Sa naglaskom na „gađenje“, kako je istaknuto na plakatu, što me je i privuklo da lično prisustvujem ovom interesantnom događaju…

Kolega iz nedeljnika „Vreme“ reče da mazohistički prati televiziju za ružičastu stvarnost, gde se „svakog jutra emituje dnevna zapovest“ za članove, botove, aparatčike, podguzne medije i zaluđeno građanstvo, pa se to onda u različitim formama prežvakava i ponavlja do kasno u noć. To čini, kako je rekao, da bi „bolje upoznao protivnika, jer mnogi nisu svesni razmera medijskog zagađenja kome je svakodnevno izložena većina građana Srbije“.

Popularna glumica, kojoj su naprednjaci od pola veka bogate karijere zapamtili samo rečenicu „otadžbina je tamo gde ti je dobro, a ne gde su sarme“, takođe smatra da „građani ove zemlje jako dugo žive u laži, nepravdi, sa zastrašivanjem“, ali i ističe da je „sve to stvorilo energiju za pobunu“. Po njenom mišljenju, baš zbog toga treba ignorisati i tu televiziju kao „glavnu polugu vlasti“ i sve što se tamo govori, uključujući i najvažnijeg glumca, scenaristu i režisera svega toga.

„Šta ih, kog đavola, toliko pominjete. I kad ih ismevate njima to godi, ljudi se vremenom navikavaju na tu ružnoću“, uzviknula je gospođa Jelisaveta, baš u trenutku kad sam u publici kolegi Nenadu Čalukoviću objašnjavao zašto punih šest godina nisam uživo ni video, ni čuo ni jednu jedinu rečenicu predsednika svega ovoga. Baš da ne bih upao u zamku, kad on o grašku svi pričaju o grašku, kad on o svojim nevoljama svi o tome…

Život ide svojim putem, pa mi je zaista daleko važnija činjenica da će Mirin i moj unuk, mladi gospodin Petar Petrović danas proslaviti 14. rođendan. U Dubaiju, gde živi i školuje se evo već sedma godina, pola njegovog mladog života.

Tamošnja ekspozitura naše velike porodice smisliće kako da mu ulepša „divan dan“. U Beogradu bismo mu, da slušamo „raspamećenog predsednika“, kako ga je posle jednog od aktuelnih nastupa nazvala koleginica Biljana Stepanović, možda poklonili – konzervu graška!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.