Trumanov šou

“Napravio si od tvoje kolumne u novinama ‘Nova’ štampanu verziju filma ‘Trumanov šou’. Već danima nas obaveštavaš gde si bio, šta si pio, s kim si sedeo… A država nam se raspada”, tako doslovce glasi poruka koleginice, čije mišljenje izuzetno cenim i uvažavam.

“Trumanov šou” (američki film iz 1998. u režiji Pitera Vira, u glavnoj ulozi Džim Keri) ovdašnje televizije često prikazuju, uz najavu da je “Truman Burbenk čovek čiji je život neprekidni televizijski šou” ili “on je zvezda i ima svoj televizijski šou, samo on to ne zna”.

Ako se malo izmešaju prethodna dva pasusa dolazimo do situacije koja me je nasmejala prekjuče, kad sam odneo daljinski upravljač u servis i tamo, uz majstora, zatekao još šestoricu njegovih prijatelja, sve ljudi u poodmaklim godinama. Na stolu kutija sa vanilicima, pa će jedan: “Ispekla moja mama, pa poslala da počastim ljude…”

“Trumanov šou” koji već godinama gledamo na televizijama za sreću i ružičastu stvarnost, uz ne mali doprinos i javnog servisa, neprestano donosi nove “izjave dana”, bezvezarije za koje vam kad ih izgovorite među prijateljima ili u nekoj ličnoj situaciji, bar dva, tri dana nije potrebno posebno objašnjenje. Da pomenem samo “ima da se obesim o najveći luster ovde” ili “meni nema ni slave, ni praznika”, sve do već pomenutih “ispekla moja mama” kolača…

I ovaj aktuelni “strujni udar” na moždane vijuge građana pokazuje da u ovoj zemlji nemamo ni vladu, ni ministre, ni tužilaštvo, da bulumenta štiklica i nekompetentnih klimoglavaca više nisu ni obični statisti, već su se pretvorili u kulise i dekor za one man show, kakav ni Vir ne bi umeo da režira, niti bi Keri uspeo da ga izglumata.

To je sve sjajno sažeo u jedan tvit Dragoslav Ljubičić, poverenik sindikata “Nezavisnost” u Elektroprivredi Srbije, inače radnik termoelektrane u Obrenovcu, poručivši predsedniku svega ovoga: “Ovako samo pokazuješ da nemamo državu. Ovo nije situacija za lični odnos prema odgovornosti, ovo je situacija kad država kroz pravosudni sistem mora da reaguje!”

Truman Burbank je u originalnom filmu uspeo da pobegne iz sopstvenog šoua. Iz ovog našeg beže građani!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.