Kurcšlus u kampanji

“Kurcšlus” je, po Vujakliji, nemački izraz za “kratak spoj”, slučajan dodir dva električna raznoimena pola, usled čega se stvara izuzetno jaka struja, koju provodnik ne može da izdrži. Zato mora da “pregori”, što dovodi do prekida struje. Ako je uopšte ima…

Kad god se, više ne samo slučajno, dotaknu predsednik svega ovoga i realan život (dakle, ne onaj sa televizije za ružičastu stvarnost) strada neki “provodnik” njegovih ideja, namera i političkih interesa. Ali, ne dolazi do prekida kampanje, u kojoj je on već godinama, “sedam kroz dva’esčetiri”. I na struju, i na baterije…

Deo toga je i njegov monolog, kad je na sednici nečega što je lično sastavio kao Vladu Srbije, pokušao da objasni šta se prethodnih dana događalo sa domaćom elektroprivredom, pa je to jedan ozbiljan biznis portal odmah postavio kao “biser dana”:

“Ja sam pogrešio što nismo u Kostolac ušli ranije, što nismo išli sa Kolubarom B i za sve to sam ja kriv što sam slušao sve moguće ekologe, lažne stručnjake i sve moguće strance koji su dolazili u ovu zemlju da mi sole pamet… Obesio bih se o ovaj najveći luster ovde…”

Samo naivni će pomisliti da je posle devet godina naprednjačke vladavine došlo vreme kad se za neke propuste i promašaje više ne može optuživati prethodna vlast. Još naivniji će poverovati da je ova pokajnička izjava nekakvo izvinjenje građanima koji su sa prvim većim snegom ostali bez struje i grejanja. Najnaivniji će se ponadati da se on ubuduće neće mešati u sve i svašta, uglavnom preko i mimo ustavnih ovlašćenja.

Ne, ne i ne! Sve je to, dame i gospodo, drugarice i drugovi, samo kampanja. Nisu “svi mogući ekolozi” i “lažni stručnjaci” njegovo priznanje da je nešto pogrešio, već smišljeni napad na aktuelne i buduće političke protivnike, od kojih će najozbiljniji i najuticajniji dolaziti upravo iz sfere zaštite životne sredine i aktivizma da sačuvamo ovo malo prirodnih resursa što nam je još preostalo.

U tom smislu je važno i pominjanje “svih mogućih stranaca”, posebno onih koji bi da nam “sole pamet” oko izbornih uslova, slobode medija i sličnih “sitnica”.

A ispod žita i poruka, ako nećete reprizu “zime vašeg nezadovoljstva”, što da ne prihvatimo “bratsku ponudu” iz Moskve da nam uz gas prodaju i neku – nuklearku!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.