Petarde pod krevetom

Iz “Kalendara srpskih narodnih običaja i verovanja”, izdanje za 1996. godinu: “Badnjak se uveče unosi u kuću, posipan kukuruzom da bi godina bila rodna. Domaćin sa slamom ide oko kuće, praćen čeljadi koja pijuče da bi bilo što više živine. Po uglovima se razbacuju orasi…”

Iz istog Kalendara”, izdanje za 2026. godinu: „Badnjak se iznosi na terasu i ispaljuje kao vatromet. Domaćin puca oko kuće, praćen čeljadi koja bacaju sitne petarde. Ostali pod komšijska kola sa alarmima ispaljuju rakete, pa se Božićna atmosfera oseća u celoj ulici”.

“Deco, prve dve petarde bacite pod krevet svojim roditeljima, koji su vam ih kupili”, napisao je neko od iznerviranih sugrađana. U tome su ga masovno podržali vlasnici pasa i mačaka, jer životinje sve dramatičnije podnose prazničnu bejrutizaciju naših gradova.

Naša kućna ljubimica, labradorka Šapica se u noći između dve godine toliko istraumatizovala da se sada trza na svaki iole jači šum, slabo jede i potpuno joj se poremetilo kakenje. Džaba je Udruženje za zaštitu životinja u Srbiji apelovalo da se “tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva jer to može biti opasno po ljude i životinje”.

Oni su naveli i podatak da praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja. Psi i mačke često uginu od srčanog udara izazvanog stresom zbog preterane buke. Ljudima je nekako lakše, znaju da je prodaja ovih sredstava zakonom zabranjena… Sic!

U našem kraju uoči praznika najduži redovi bili su ispred pečenjara i prodavnice “vatrometa i ostale pirotehnike”. Za ove prve neko se našalio da će masovno kršenje Velikog božićnog posta “nadoknaditi tako što će 6. januara čitav dan jesti girice”, a ove druge pokušao je da urazumi moj prijatelj, protojerej Lubivoje Stojanović objavom “Bacači petardi ometaju radost”:

“Oni ugrožavaju sve oko sebe. Zagađuju vazduh, životinje drhte zbog njihovog pucanja bez mere i smisla. Zašto se radost Božića zaklanja pucanjem? Dokle više tako?” Odgovor je pre nekoliko godina “patentirao” neki dripac i sad ga bacači petardi ponavljaju kao mantru: “Dok se ne naviknete!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.