Sve Ajnštajn do Ajnštajna

Za ovu čuvenu pitalicu Alberta Ajnštajna nekome ko ima IQ preko 135 treba oko pola sata da je reši: U pet kuća različitih boja žive ljudi različitih nacionalnosti. Svaki od njih ima svoje omiljeno piće, cigarete i različite kućne ljubimce. Zna se da Englez živi u crvenoj kući; Šveđanin ima psa; Danac pije čaj; zelena kuća je levo od bele; vlasnik zelene kuće pije kafu; pušač Pal Mala ima ptice; vlasnik žute kuće puši Danhil; čovek u centralnoj kući pije mleko; Norvežanin živi u prvoj kući; pušač Bonda ima komšiju koji drži mačku; čovek koji puši Marlboro pije pivo; čovek koji ima konje živi pored čoveka koji puši Danhil; Nemac puši Laki Strajk; Norvežanin živi pored plave kuće; te da pušać Bonda ima komšiju koji pije vodu. Pitanje na koje treba dati odgovor glasi: Ko ima ribicu kao kućnog ljubimca?

Po društvenim mrežama već mesecima srećemo pitalicu, koju ni Ajnštajn ne bi mogao da reši: Iz najmanje pet različitih opozicionih centara ističu da se oni najviše i najodlučnije bore protiv vlasti u Srbiji, svi imaju različite zastave, metode, parole, favorite, navike, ambicije i svako misli da će sve propasti ako ne bude po njegovom. Ovaj ne može pored ovoga, onaj se ne sviđa njihovima, jedan je preagresivan, drugi je za bojkot, treći je naduvan, četvrti će da skuplja potpise a kad vidi da je to nerešiva enigma biće za bojkot, petog nigde nije bilo mesecima a sad bi da svima popuje, ovaj bi da uđe, onaj bi da izađe… Pitanje koje se sasvim logično postavlja glasi: Ko je ribica, da baš ne kažem ljubimac predsednika svega ovoga?

Da ne lupate glavu, rešenje Ajnštajnovog zadatka je – Nemac! Norvežanin živi u žutoj kući, pije vodu, puši Danhil i ima mačku. Danac živi u plavoj kući, pije čaj, puši Bond i ima konje. Englez živi u crvenoj kući, pije mleko, puši Pal Mal i ima ptice. Nemac živi u zelenoj kući, pije kafu, puši Lacky i ima RIBICE. Šveđanin živi u beloj kući, pije pivo, puši Marlboro i ima psa.

Za zadatak “opozicija u Srbiji 2020” – nema rešenja, jer svaki od lidera tih saveza, strančica i pokreta za sebe misli da je Ajnštajn! A i ljubimaca sve više…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.