Patetične državice

Piše kolega Zoran Kurtović kako srpski mediji najavljuju građanski rat u Crnoj Gori. hrvatski mediji tvrde da je Srbija na ivici građanskog rata, a po jednima i drugima  Makedonija je još pre nego što je postala Severna stalno na rubu građanskog rata, pa kaže da “pored toliko i takvih građana nije ni čudo što su sela u svim ovim patetičnim državicama prazna”. To “patetične državice” objašnjava u nekoliko crtica: “Narodnjaci haraju, rokeri tumaraju. Glupost na sceni, pamet u gledalištu. Nemoral otključan, etika zabravljena. Kič caruje, estetika klade valja…”

Mnogo suroviju i tačniju analizu stanja, bez imalo patetike, dao je profesor Kurt Basiner (Kurt Bassuener), politički analitičar uglednog američkog Centra za demokratizaciju (Democratization Policy Council). Iako je govorio o prilikama u Bosni i Hercegovini, koje prati već godinama, njegove reči se na društvenim mrežama prenose kao najbolji opis stanja u svim državama na prostoru nekadašnje Jugoslavije, plus Albanija kao nezaobilazan faktor nestabilnosti na ovom delu evropskog kontinenta:

“Da budem  otvoren, politička elita u Bosni i Hercegovini se sastoji od veze između politike, biznisa, organizovanog kriminala i medija u sve tri etničke grupe. Ovim ne ukazujem ni na jednu od etničkih grupa posebno. A njihovi glavni interesi su: mogu li zadržati sve što pokradu, mogu li ostati na poziciji kako bi nastavili krasti i mogu li izbeći svaku odgovornost, bilo političku ili zakonsku. Ovaj sistem im to dozvoljava. Ništa što im Evropa može ponuditi nije bolje od toga i zato nema nikakvog pomaka napred.”

Drugi je par opanaka što se ovdašnje demokrature, zasnovane na obmanama, korupciji i obesmišljavanju institucija, hrane međusobno, pa tako zaista nije slučajno što je “frka u Crnoj Gori” počela istovremeno kad je postalo jasno da posle “spontanog okupljanja pristalica Srpske napredne stranke ispred Doma Narodne skupštine” više ni jedna preporuka “struke” i mera vlasti u vezi sa korona virusom neće delovati ozbiljno. Da se malo zabavimo dok ne zaboravimo!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.